NOVI PROTOKOL: Karantenske odločbe se bodo vročale že na meji

Slovenija

Ministrstvo za zdravje in zdravstveni inšpektorat bosta do sobote vzpostavila sistem vročanja karantenskih odločb že na meji.

Epidemiološka slika števila okuženih z novim koronavirusom se v Sloveniji slabša in je zapletena, je na današnji novinarski konferenci izpostavil Jelko Kacin in izrazil pričakovanje, da bo v petek v bolnišnicah hospitaliziranih že 10 bolnikov s covidom-19, saj je bilo ob 21 v sredo potrjenih novih okužbah danes do poldneva potrjenih še šest.

Ob tem je izpostavil, da so izvor okužb po državi vnosi iz tujine ter širitev bolezni znotraj države, vse pa je povezano z večjimi zabavami v gostinskih lokalih, čezmejnim obiskovanjem nočnih klubov ter neprimernimi in dokazano zdravju škodljivimi praznovanji.

Vlada je tako sklenila zagotoviti bolj učinkovit sistem izdajanja karantenskih odločb in samoizolacij ter nadzor nad njimi, je napovedal vladni govorec. Od sobote se bodo karantenske odločbe vročale na meji, brez časovnega zamika, istočasno pa bodo o vsaki odločbi obveščeni Nacionalni inštitut za javno zdravje, ministrstvo za zdravje, zdravstvena inšpekcija in policija.

"Potnik mora biti jasno obveščen o svojih obveznostih. Z mejnega prehoda se mora odpeljati naravnost na kraj, kjer bo naslednjih 14 dni izoliran," je pojasnil.

"Ne bo več tako, da je karantena prej mimo kot pa ljudje dobijo odločbo," je še kritično pristavil Kacin in poudaril, da imajo pristojna ministrstva ter druge institucije do sobote čas, da se organizirajo in prilagodijo svoje delo.

Opozoril pa je tudi, da je vse več slovenskih državljanov, ki uradno odhajajo na Hrvaško, v resnici pa potujejo v BiH in Srbijo. Ker se na ta način skušajo izogniti karanteni, je vladni govorec napovedal, da bodo policisti na meji s Hrvaško in Madžarsko odslej vsakega Slovenca, ki se bo vračal v državo, podrobneje povprašali, kje je bil. "Poskusov zavajanja je bilo preveč," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija