NOVI PREDSEDNIK UPRAVE SDH JE JANEZ ŽLAK: Trenutno zaposlen na Petrolu, iz krogov stranke SDS

Slovenija

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je danes za predsednika uprave soglasno imenoval Janeza Žlaka. Ta bo na položaju nasledil Gabrijela Škofa, ki je julija odstopil s položaja, vajeti SDH pa je takrat začasno prevzel član nadzornega sveta Igor Kržan. Žlak bo položaj nastopil 7. oktobra, Kržan pa se bo takrat vrnil med nadzornike.

Janez Žlak

Po Škofovem odstopu s čela SDH je nominacijska komisija nadzornega sveta novega predsednika uprave iskala prek mednarodne kadrovske agencije Trenkwalder. Tak način imenovanja članov uprave SDH namreč poleg mednarodnega javnega razpisa predvideva zakon o SDH.

Kandidati ožjega izbora so opravili strukturirane razgovore, podane so bile ocene kandidatov tako s strani kadrovske agencije kot tudi nominacijske komisije. Po opravljenih razgovorih in oceni kandidatov je nominacijska komisija upoštevajoč izkušnje kandidatov, druge zakonsko določene pogoje za predsednika uprave SDH in merila za ugotavljanje in vrednotenje primernosti, nadzornemu svetu SDH predlagala Žlaka, so sporočili iz SDH.

Imena drugih kandidatov v skladu z zakonom o varovanju osebnih podatkov SDH ne razkriva.

Igor Kržan

Predsednica nadzornega sveta SDH Karmen Dietner je izrazila zadovoljstvo, da je nadzorni svet odločitev o novemu predsedniku uprave sprejel soglasno. "Janez Žlak nas je prepričal s svojimi izkušnjami, znanjem in izobrazbeno širino kot tudi z njegovimi ambicijami pri upravljanju kapitalskih naložb države, kjer bo poleg uresničevanja začrtane vizije, temeljnih načel SDH, strategije upravljanja kapitalskih naložb države ter letnega načrta upravljanja pomembno tudi povezovanje in vključevanje vseh deležnikov. Še posebej bodo njegove osebnostne lastnosti in kompetence prišle do izraza pri pripravi institucije na preoblikovanje v demografski sklad," je poudarila.

Žlak je doktor znanosti s področja kemije in kemijske tehnike, magister ekonomskih znanosti in specialist strojništva, energetik. Poslovno pot je začel v Termoelektrarni Trbovlje kot vodja izmene in obratovodja ter napredoval v direktorja projektov in kasneje v pomočnika direktorja družbe. Leta 2016 je prevzel vodenje družbe RTH - Rudnik Trbovlje-Hrastnik in tri leta kasneje postal njen likvidacijski upravitelj.

Žlak je trenutno zaposlen na Petrolu kot izvršni direktor za področje energetike in okolja. Ima izkušnje s področja vodenja družb, organizacije poslovanja in vodenja ljudi, upravljanja s človeškimi viri in vodenjem projektov s področja energetike. Opravljenih ima več strokovnih izpitov in usposabljanj za člana nadzornega sveta in notranjega presojevalca. Je tudi predsednik nadzornega sveta Elesa, so še navedli v SDH.

Žlak po pisanju medijev sodi v krog stranke SDS. Prihaja iz Zasavja, od koder je tudi generalni sekretar SDS Borut Dolanc. Leta 2015 je, kot so spomnili v Delu, ob podpori lokalne SDS neuspešno kandidiral za direktorja Zdravstvenega doma Trbovlje. Pričakovati je, da bo se bo Žlak s prevzemom položaja v SDH umaknil kot likvidacijski upravitelj RTH, saj gre za družbo v državni lasti, ki jo upravlja SDH.

Ko bo Žlak čez teden dni prevzel vodenje SDH, se bo Kržan, ki je doslej že dvakrat začasno vodil družbo, vrnil med nadzornike. SDH pa bo dobil že petega predsednika uprave od začetka delovanja. Doslej so ga poleg Kržana vodili Matej Pirc, Marko Jazbec, Lidija Glavina in Škof. Omenjeni štirje so imeli poln mandat na čelu družbe, a ga do konca ni izpeljal nihče.

Boris Medica

V upravi SDH sta še Boštjan Koler in Boris Medica.

SDH je lani ustvaril 2,2 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo in 16,6 milijona evrov čiste izgube. Ocene poslovanja kažejo, da bo čista dobičkonosnost lastniškega kapitala portfelja družb v lasti države in SDH za lani znašala 6,8 odstotka ter da bo presegla ciljno in predlansko vrednost v višini 6,2 odstotka.

Po lanski rekordni čisti donosnosti portfelja države in SDH nadzorniki napovedujejo, da bo ta letos pomembno nižja. Ob polletju je po prvih ocenah pri nekaj več kot štirih odstotkih, potem ko je bila lani 6,9-odstotna. Skupna knjigovodska vrednost kapitalskih deležev v upravljanju je v polletju znašala 9,8 milijarde evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  01 .10. 2020 ob  07: 51
@Zarja
Ne vidim nobene bistvene razlike med tem "kakopak" in tistimi drugimi. Če se prav spomnim, je l. 2014 in 2018 na oblasti bila opcija ki je nastavljala tiste druge. In tisti drugi so se med sabo poklali, predvsem SD je želel pokazati, kdo je glavni. Seveda jim je uspelo prelisičiti neuke novince. Danes jočejo za temi nekdanjimi "partnerji" in kujejo neko idejo o levi vladi. Taki isti, ki so jo uničili sami in s pomočjo Levice. Kljub vsem pomislemon o "kakopak" si nekako želim, da tisti pokvarjeni SD izgubijo vso moč in vpliv. Ker bodo morda ugotovili, da je partnerje potrebno ceniti in spoštovati, ko si v koaliciji z "našimi".
Zarja |  01 .10. 2020 ob  06: 53
-1
Kakopak !