NOVI IZSLEDKI GLEDE SMRTI HRVAŠKEGA NOVINARJA: Če bi ga pravočasno hospitalizirali, bi morda preživel

Svet

Neposreden vzrok smrti hrvaškega novinarja Vladimirja Matijanića, ki je umrl 5. avgusta zaradi covida-19, je bil najverjetneje pljučni edem, je pokazalo v soboto objavljeno obdukcijsko poročilo. Novinar, ki ga kljub številnim klicem v bolnišnico niso hospitalizirali, bi imel možnost preživetja, če bi ga pravočasno sprejeli, piše portal Index.hr.

Čeprav bo treba počakati na rezultate histološke in še kake druge preiskave, da bi izvedeli več podrobnosti o razvoju novinarjeve bolezni, je obdukcijsko poročilo pokazalo, da bi novinar imel možnosti, da preživi, če bi ga pravočasno hospitalizirali, piše portal.

Obdukcija je namreč pokazala, da je imel Matijanić covid-19 in hudo obliko pljučnice, tako imenovano bilateralno intersticijsko pljučnico, ki je bila posledica okužbe z novim koronavirusom. Zaradi tega je prišlo do vnetja srčne mišice, srce pa ni moglo opravljati svoje funkcije, kar je bil verjetno razlog za novinarjevo precejšnjo oslabelost, o kateri je zdravstvenim delavcem v splitski bolnišnici prek telefona večkrat poročala njegova partnerica Andrea Topić.

Poleg tega so rezultati obdukcije pokazali, da je bil Matijanić verjetno z novim koronavirusom okužen že dosti prej, preden so mu diagnosticirali covid-19. Da namreč pride do tako hudega srčnega popuščanja in tako obsežnih poškodb pljuč, mora miniti precej časa. Vendar pa bo za točen odgovor treba počakati na histološke izvide, piše v poročilu.

Pomembno je tudi dejstvo, da je imel Matijanić Sjögrenov sindrom, zaradi česar bi njegov primer morali že od samega začetka jemati resno, čeprav ni jasno, ali je bila omenjena pljučnica neposredna posledica sindroma. Tudi to dejstvo bodo razjasnili histološki izvidi, piše hrvaški portal.

BONUS VIDEO: Kako bo na že tako visoke cene nepremičnin vplivala inflacija?

Strokovnjaki so v poročilu podali ugotovitev, da je bil neposreden vzrok za smrt novinarja verjetno pljučni edem, ki je nastal zaradi miokarditisa oziroma vnetja srčne mišice, kot tudi zaradi vnetja pljuč. Osnovni vzrok pa je bil covid-19, s katerim se je navedeni niz zapletov začel, še navaja Index.hr.

Smrt Matijanića je pretresla hrvaško javnost. Njegova partnerica je v javnem pismu opisala dogajanje pred njegovo smrtjo. Pojasnila je, da sta z Matijanićem dan pred njegovo smrtjo in na dan smrti najmanj desetkrat klicala v splitski klinični center in nujno medicinsko pomoč ter prosila za hospitalizacijo.

A reševalci so prvič prišli šele na dan smrti, ko so Matijanića zgolj pregledali in odšli. Uro kasneje jih je Topićeva poklicala še enkrat, saj njen partner ni mogel dihati in je že pomodrel. Ko so reševalci prišli, se je novinarju že ustavilo srce, neuspešno pa so ga oživljali skoraj eno uro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  15 .08. 2022 ob  15: 20
Prekleti laznivci. Miokarditis je posledica cepljenja in ne nekega izmisljenega covida!