NOVE OKUŽBE NA PRIMORSKEM: Stanje v domovih za starejše se ne umirja

Koper

Dosedanjim domovom starejših z okužbami sta se na Primorskem pridružila še dva. Prvi primer so potrdili v Domu upokojencev Idrija, v enoti Idrija, in v Domu upokojencev Podbrdo, enota Podbrdo. Število okuženih narašča v Domu za starejše Bor na Črnem vrhu nad Idrijo in v Domu starejših občanov v Ilirski Bistrici.

V Socialno varstvenem zavodu Vitadom, poslovni enoti Doma za starejše Bor na Črnem vrhu nad Idrijo so odkrili še deset okuženih z novim koronavirusom, njihovo skupno število je sedaj 20. Tam je okuženih tudi pet zaposlenih.

V Domu upokojencev v Podbrdu so v zadnjih 48 urah vzeli brise 69 stanovalcem in desetim zaposlenim, stavbo pa razdelili na sivo in rdečo cono.

V njihovi enoti na Petrovem Brdu, kjer je okuženih 86 od 93 varovancev, se stanje ni bistveno poslabšalo. Na pomoč so jim prišli delavci iz drugih domov, in sicer dve bolničarki iz Doma upokojencev Logatec, v četrtek tudi strokovna delavka iz Doma upokojencev Sežana. V soboto pričakujejo na Petrovem Brdu štiri študente zdravstvene šole iz različnih koncev Slovenije.

"Če se situacija ne bo bistveno poslabšala, bomo nato skušali življenje organizirati s svojimi zaposlenimi. Žal pa so v četrtek zvečer potrdili prvo okužbo pri stanovalki v Domu upokojencev v Podbrdu," je danes preko regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severnoprimorsko sporočila direktorica Doma upokojencev Podbrdo Ines Krajnik.

Tam so sicer testirali 62 oskrbovancev in devet zaposlenih, vendar so bili brisi ostalih negativni. Za okuženo stanovalko in morebitne nove okužene so že pripravili rdečo cono v njihovih prostorih za delovno in fizioterapijo, kjer bo lahko do sedem okuženih stanovalcev.

Tudi v Domu upokojencev v Idriji so za okuženega uredili rdečo cono in ga že premestili vanjo. Kot so še sporočili iz regijskega štaba CZ za Severnoprimorsko se okuženi dobro počuti.

Tri nove okužbe so potrdili v Domu upokojencev v Novi Gorici, dve pa v domu v Renčah.

V Domu starejših občanov v Ilirski Bistrici je sedaj okuženih 27 stanovalcev, ki so jih preselili v rdečo cono v bližnji kulturni Dom na Vidmu. V Zavodu Talita Kum iz Postojne je trenutno okuženih devet stanovalcev, preselili so jih v prostore Podjetniškega inkubatorja v bližnji Veliki Otok, in pet zaposlenih.

Po besedah poveljnika regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandija Curka se je nekoliko povečalo tudi število okuženih v Domu na Krasu, kjer je v rdeči coni 22 varovancev, okuženi pa so tudi štirje zaposleni.

Curk je povedal še, da so pred ponedeljkovim začetkom pouka na daljavo zagotovili učno pomoč s prostovoljci tistim učencem, katerih starši ne znajo slovensko. Pomoč bodo nudili tistim, ki so za tako pomoč zaprosili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija