NOVE KOPRSKE ORGLE BODO KONČNO ZADONELE: "Čudovit inštrument, ki bo v prihodnjih letih odigral zelo pomembno vlogo" (FOTO)

Koper

Nove orgle koprske stolnice bodo stopile v uporabo s sobotnim bogoslužjem, ki se ga bosta udeležila tudi apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich in predsednik republike Borut Pahor. V nedeljo bo sledil inavguracijski koncert profesorja dunajske univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti Piera Damiana Perettija.

Orgle, ki so donacija koncertne dvorane Tonhalle v Zürichu, so s 16 tonami in več kot 5500 piščali druge največje orgle v Sloveniji in največje cerkvene orgle. Po dolgotrajnih delih za postavitev inštrumenta, ki so vključile tudi postavitev povsem novega cerkvenega kora, bodo orgle uradno predali v uporabo na sobotnem bogoslužju blagoslovitve, ki ga bo vodil koprski škof Jurij Bizjak, so razkrili na današnji novinarski konferenci.

Na sobotnem bogoslužju bodo nastopili združeni cerkveni pevski zbori slovenske Istre pod taktirko zborovodij Mirana Bordona, Valentine Baričič in Mateja Lazarja, na orgle pa bo zaigral Mirko Butkovič, ki ga je škofija imenovala za titularnega organista. V nedeljo bo sledil že omenjeni koncert Piera Damiana Perettija. Od sredine novembra do novega leta pa se bo v okviru inavguracijskega festivala zvrstilo še šest koncertov.

Med drugim bodo po besedah člana projektne skupine za postavitev orgel Davida Tomovskega na koncertu sodobne slovenske sakralne glasbe 21. novembra izvedli skladbe, ki so bile napisane prav za to glasbilo. "To pomeni, da so te orgle tudi nek povod za skladanje in za ustvarjanje novih umetnikov," je dodal.

Predsednik komisije za orgle pri koprski škofiji Martin Šuštar je ocenil, da imajo zdaj orgle celo boljšo zvočnost kot v Švici, saj so opravili nekaj mehanskih in intonacijskih popravkov. Poleg tega jim je uspelo izenačiti glasnost na koru in po preostanku cerkve. Zaradi vse naštetega gre po njegovem mnenju za "čudovit inštrument, ki bo v prihodnjih letih odigral zelo pomembno vlogo na kulturnem in tudi verskem področju".

Prejšnje stolne orgle so medtem demontirali in varno deponirali v eni od koprskih podružničnih cerkva, kjer čakajo na novo postavitev.

Prva vloga novih orgel bo sicer liturgična, želja pa je, da bi v prihodnje služile tudi za koncertne potrebe in za vzgojo novih organistov in pevcev, je povedal koprski župnik Primož Krečič. Ob tem je izpostavil delo na koru, pri čemer je bilo treba urediti tudi statiko. Novi kor je vključen v obstoječo arhitekturo in ni moteč, je dodal Krečič in ocenil, "da je tukaj arhitekt Boštjan Furlan imel srečno roko".

Celoten projekt je stal okoli 650.000 evrov, pri čemer bodo s sicer uspešno donacijsko kampanjo nadaljevali še v letu 2022, je napovedal Tomovski.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  04 .11. 2021 ob  12: 17
Upam, da so mi teh sedem minusov dali ljubitelji glasbe, ne pa opranoglavi verni retardiranci.
manemebasat |  03 .11. 2021 ob  19: 12
-7
''Pomembno vlogo'' na podrocju pranja mozganov