NOVA SLOVENIJA NE BO VEČ SODELOVALA Z JANEZOM JANŠO: "Političnemu veteranu bomo rekli: Dovolj je"

Slovenija

Po referendumski nedelji je Matej Tonin na družbenem omrežju Facebook v izjavi za javnost zapisal, da je na slovenski desnici potrebna temeljita samorefleksija, saj je referendumski izid pokazal, da so se ljudje ponovno odločali zgolj za ali proti politiki Janeza Janše, pri tem pa so bile vsebinske dileme potisnjene v ozadje.

Matej Tonin, predsednik NSi

O supervolilnem letu porazov je Tonin za POP TV dejal, da so v NSi "morda predolgo vztrajali, v dobrohotni veri, da je to dobro za vlado, v podpori Andreju Vizjaku. Morda smo bili premalo glasni pri STA, pri tožilcih. To so bile vse take manj pomembne teme, ki pa so povsem zasenčile vse preostalo dobro in pomembno delo vlade."

[NA SLOVENSKI DESNICI JE POTREBNA TEMELJITA SAMOREFLEKSIJA] Izid današnjih referendumov je jasen, ljudje so glasovali...

Objavil/a NSi dne Nedelja, 27. november 2022

Dejal je tudi, "da se vse stvari, pri katerih posredno ali neposredno sodeluje Janez Janša, praktično izrodijo v odločanje o njem in to je za desno sredino na dolgi rok škodljivo. Zaradi vseh preteklih izkušenj in dejstev je tudi v NSi dozorelo spoznanje, da bomo rekli političnemu veteranu: Dovolj je." 

Povezovanje na desni sredini

Po mnenju Marka Balažica, predsednika stranke SLS, pa lahko k povezovanju na desni sredini z dajanjem zgleda, kakovostjo razprave in visoko politično kulturo, ki je po Balažicevem mnenju močno primanjkuje, prispeva tudi SLS. Čeprav je stranka pred desetimi leti izpadla iz parlamenta, pa so v zadnjem času dodobra prevetrili svoje vrste. Po Balažicevih besedah so opravili notranjo evalvacijo, zamenjali vodstvo in postavili jasne cilje, zaradi česar opažajo napredke na več področjih. Mednje štejejo tudi uspeh na letošnjih lokalnih volitvah, saj je največ izvoljenih županov prav iz vrst SLS.  

Marko Balažic, predsednik SLS

Na voditeljevo vprašanje, ali bi se bila za dobrobit desne sredine tako Tonin kot Balažic pripravljena umakniti s položajev, združiti stranki in na prvo mesto postaviti Anžeta Logarja, pa je Tonin dejal, da je bila NSi vedno odprta za sodelovanje in povezovanje in da bodo tudi tokrat iskali inovativne rešitve. Zatrdil je, da je ključni cilj uspeh desne sredine, pri tem pa njegov ali Balažicev položaj ni pomemben. Tonin je še dejal, da v vladah, ki bi jo vodila SDS, ne bodo več sodelovali, bodo pa sodelovali v vladah, kjer bo zraven tudi SDS.

Janša ne more iz svoje kože

Na Toninove besede se je na Twitterju odzval predsednik SDS Janez Janša, ki je zapisal: "Ah, to smo nekaj let že poslušali od Ljudmile Novak, ki potem nikoli ni bila postavljena pred to dilemo. Odstavili so jo namreč ravno tisti, ki so ji prej položili te besede v usta. In ustoličili Mateja Tonina. Ki se iz te lekcije ni nič naučil."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  29 .11. 2022 ob  18: 10
jj-u največ pomagajo sestavljalci kuhinj !?
kokodek |  29 .11. 2022 ob  13: 22
10
kaj tonin je našel kamion, samo prašam poreferendumsko vprašanje