Nova preiskava o smrti Trajkovskega razkrila številne napake

Kronika

Nova preiskava o okoliščinah smrti makedonskega predsednika Borisa Trajkovskega je razkrila, da so bile v zvezi s tem v preteklosti storjene številne pomanjkljivosti in napake, je danes v Mostarju povedal vodja pristojne preiskovalne komisije Omer Kulić. Trajkovski je umrl v letalski nesreči nedaleč od Mostarja februarja 2004.

Kot je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia povedal Kulić, gre za "vsoto napak", ki jih ne gre pripisati le eni skupini ljudi. Komisija bo po njegovih besedah skušala do konca leta končati svoje poročilo.

"V zvezi s poletom in strmoglavljenem je bilo razjasnjeno vse. Nobenih odprtih vprašanj ne bo več," je še povedal Kulić. Vnovična preiskava smrti Trajkovskega se je osredotočila predvsem na položaj in vlogo letalskih oblasti BiH in Makedonije, česar prvo poročilo o smrti Trajkovskega ni vsebovalo.

Vnovično preiskavo so v BiH uvedli na zahtevo Makedonije, potem ko je slednja predložila nove dokaze, ki so jih v minulih letih zbrali makedonski preiskovalci.

Trajkovski je skupaj s sodelavci umrl v strmoglavljenju letala 26. februarja 2004 v bližini vasi Bitunje pri Mostarju. Pristojne oblasti v BiH so v preiskavi ugotovile, da so bili za nesrečo krivi slabi vremenski pogoji in slaba presoja makedonskih pilotov. Mediji v BiH so krivdo za nesrečo pripisali francoskim pripadnikom tedanjih mednarodnih enot v BiH (Sfor), ki so dajali napotke kontrolnemu stolpu na letališču v Mostarju.

Deli novico: