NOVA PRAVILA O SAMOIZOLACIJI: Kršitelje čaka visoka denarna kazen do 11.000 evrov

Svet

V Angliji so zaradi velikega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom v soboto razglasili nova pravila o samoizolaciji po stiku z okuženim z novim koronavirusom. Britanski premier Boris Johnson je napovedal, da kršitelje pravil, ki bodo veljala od 28. septembra, čaka visoka denarna kazen do 10.000 funtov (okoli 11.000 evrov).

"Proti virusu se lahko najbolje borimo tako, da vsak upošteva pravila ter se samoizolira, če obstaja tveganje širjenja koronavirusa," je poudaril Johnson. Dodal je, da mora po novih pravilih v samoizolacijo vsak, ki je okužen ali je bil v stiku z okuženim, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Trenutno morajo vsi, ki imajo simptome covida-19 ali so bili pozitivni na testu na novi koronavirus, v 10-dnevno samoizolacijo, tisti, ki živijo z okuženim, pa v 14-dnevno.

Kazni za kršitelje pravil se bodo začele pri tisoč funtih (okoli 1100 evrih) za tiste, ki se ne bodo samoizolirali po potovanju v tujino ter znašale do 10.000 funtov (11.000) evrov za večkratne kršitelje ter podjetja, ki zaposlenim grozijo z odpovedjo, če bodo šli v samoizolacijo. Po drugi strani bo britanska vlada zaposlenim z nizkimi dohodki, ki zaradi samoizolacije ne bodo mogli delati od doma, namenila finančno pomoč v višini 500 funtov. Kot je pojasnil Johnson, ne želijo, da ljudje ne bi šli v samoizolacijo, ker se bojijo, da tega finančno ne bodo zmogli.

Veliko Britanijo je pandemija covida-19 prizadela najhuje med vsemi evropskimi državami. Potem ko se je število dnevnih okužb poleti nekoliko znižalo, v zadnjem času znova narašča in je že na ravni, kakršno so beležili aprila. V zadnjih 24 urah so potrdili 4422 novih okužb, kar je največ v enem dnevu po 8. maju.

Doslej so po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa na Otoku potrdili skoraj 393.000 okužb z novim koronavirusom. Za covidom-19 je umrlo skoraj 42.000 ljudi, ki so bili pozitivni na testu za novi koronavirus, po podatkih statističnega urada pa je bil covid-19 kot vzrok smrti doslej naveden v dokumentih 57.000 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija