NOVA PONUDBA ISTRE: Safari ogroža delfine

Istra

Sončni zahod z delfini za 20 evrov, je nova turistična ponudba Istre. Število delfinov na severnem Jadranu naj bi poraslo, vendar raziskovalci Jadranskega morja opozarjajo, da so safariji za te vodne sesalce vznemirjajoči in ogrožajoči.

Kot kaže je število delfinov dovolj naraslo, da je postal safari del turistične ponudbe. Barke naložijo turiste in jih odpeljejo na mesta, kjer se zbirajo delfini. Ribiči iz Rovinja in Poreča trdijo, da je delfinov vedno več in da večanje populacije ogroža njihovo eksistenco, glede na stroške, ki jih imajo s poškodovanimi mrežami in izgubljenim ulovom. Res pa je tudi, da se število ribičev vzdolž istrske obale zmanjšuje, veča pa se število turističnih ladijc.

Vznemirjanje delfinov 

"Prisotnost ljudi je za delfine lahko vznemirjajoča. To je predvsem odvisno od voznika barke," pojasnjujejo na Inštitutu Modri svet z Malega Lošinja, ki skrbi za zaščito delfinov.

Na Hrvaškem je namreč lov, poškodovanje in vznemirjanje delfinov nezakonito. Na inštitutu opozarjajo predvsem na problem hranjenja, saj jih nekateri na ta način poskušajo privabiti čim bližje svojemu plovilu. To lahko pri delfinih povzroči resne težave.

Nadzor nad safariji z delfini

Navadijo se dobivati obroke, odvadijo pa se lova, predvsem je to problem pri mladičih. Ko jih ljudje prenehajo hraniti, se bodo še vedno približevali barkam in v kolikor ne bodo dobili, kar bodo želeli, lahko postanejo agresivni. Da kontaminirane in strupene hrane, ki jim jo dajejo posamezniki in resno ogrožna njihovo zdravje, niti ne omenjamo. Na inštitutu zato predlagajo, da se trend nočnih izhodov na ladjah začne boljše nadzirati.

Deli novico: