NOVA OBLIKA GOLJUFIJE PRI SPLETNIH NAKUPIH: "Aplikacija" za dostavo

Svet

Umaški policisti so prejeli prijavo 44-letnice, ki je na spletnem oglasniku oglaševala prodajo dveh mobilnih telefonov. Prek mobilne aplikacije jo je kontaktirala neznana oseba in ji poslala povezavo do aplikacije dostavne službe, preko katere naj bi se izvedlo plačilo in prevzem paketov.

Oškodovanka je za preverjanje prejema plačila dogovorjenega zneska v aplikacijo vnesla številko bančne kartice in številko CVV s hrbtne strani kartice, nakar je prejela obvestilo, da je z njenega transakcijskega računa dvignjenih nekaj sto evrov.

Obrnila se je na domnevno dostavno službo, kjer so ji najprej povedali, da je to le začasno in da ji bodo denar vrnili, nato pa so ji rekli, da je prišlo do napake in da naj ponovno potrdi prejem plačila za mobilne telefone. Ko je ženska znova odprla povezavo, ki ji je bila posredovana, je bil z njenega računa ponovno odtegnjen denar.

Policisti okoliščine dogodka še preiskujejo in aktivno iščejo storilca kaznivega dejanja.

Istrska policijska uprava zaradi preprečevanja takšnih in podobnih dogodkov občanom, da ne bi postali žrtve tovrstnih dejanj, svetuje previdnost. Podatkov o bančnih karticah, številki PIN in številki CVV ter osebnih podatkov naj ne posredujejo neznanim osebam.

Policisti še opozarjajo, da za nakazilo na transakcijski račun zadostuje številka bančnega računa (IBAN) in da drugih podatkov ni potrebno posredovati. O zlorabi bančne kartice naj takoj obvestijo svojo banko, v kolikor pa gre za prevaro ali sum na prevaro, pa naj o tem obvestijo policijo na številko 192.

 

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija