NOVA NAPOVED BILL GATESA: Kdaj se bo po njegovem končala pandemija?

Svet

Bill Gates je napovedal, kdaj lahko pričakujemo konec pandemije, pa tudi, kako bi lahko covid-19 izgledal v prihodnosti.

Četrti najbogatejši človek na svetu, ustanovitelj Microsofta in zagovornik cepljenja Bill Gates, je na svojem blogu napovedal, da se bo akutna faza pandemije covida-19 končala leta 2022. Dejal je tudi, da leto 2021 zanj ni ravno dobro.

Zapisal je še, da je različica omikron nedvomno zaskrbljujoča. Je pa dejal, da je svet bolje pripravljen na spopadanje s slabimi različicami novega koronavirusa kot pred pandemijo.

"Morda je neumno narediti novo napoved, a verjamem, da se bo akutna faza pandemije končala nekje med letom 2022," je Gates zapisal na svojem blogu GatesNotes.

"Čez nekaj let upam, da boste o virusu resnično morali razmišljati le takrat, ko boste vsako jesen prejeli skupno cepivo proti covidu in gripi," je še med drugim zapisal Gates.  

Izpostavil je tudi zdravilo monupiravir proti covidu-19, ki ga je razvil farmacevtski gigant Merck. Uporabo tega zdravila je odobrila tudi ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA), namenjeno pa je najbolj ogroženim skupinam. "Ta tableta znatno zmanjša vaše možnosti za hospitalizacijo ali smrt zaradi covida-19 (čeprav ne toliko, kot smo prvotno upali)," piše Gates.

Priznal je, da je v letu 2021 kljub pojavu cepiv in množičnega cepljenja zaradi koronavirusa po svetu umrlo več ljudi kot leta 2020. Prepričan je, da letošnje izboljšanje razmer v zvezi s pandemijo ni bilo tako dramatično boljše, kot je upal, da bi moralo biti.

Je pa Gatesu medtem uspelo še dodatno utrditi svoje bogastvo, ki trenutno znaša 138,5 milijarde dolarjev. To dejstvo je skušal omiliti z zapisom, da je leto 2021 najbolj nenavadno in najtežje leto v njegovem življenju doslej in da verjame, da bi podobno lahko rekli še mnogi drugi.

Gates je tudi večkrat dejal, da je njegovo največje razočaranje neenakomerna porazdelitev cepiv po vsem svetu med pandemijo. Verjame, da ni smiselno, da skupine z nizkim tveganjem cepimo pred starejšimi in bolj ranljivimi populacijami v revnih državah, še poroča zimo.dnevnik.hr.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  09 .12. 2021 ob  14: 19
Gates said that 640K of memory is all that anybody with a computer would ever need. Včasih, daleeeeč nazaj Bili o računalnikih. Tako da ne bi jaz to o covidu jemal niti za 1% sigurno.