NOV 'ČRNI' SEZNAM INŠPEKTORJEV: Med grehi pekarn umazano okolje, plesniva živila in celo vdor ščurkov

Slovenija

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v nadzoru nad 110 slovenskimi pekarnami od začetka leta do konca septembra zaznala nepravilnosti v 32 obratih. Pri enem od kršiteljev so inšpektorji odkrili vdor ščurkov, zaradi hujših kršitev pa so bili primorani zapreti en obrat, je sinoči poročal POP TV.

POP TV je na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja pridobil 32 inšpekcijskih zapisnikov o nadzoru, ki so ga inšpektorji izvedli v prvih devetih mesecih letos.

Med kršitvami so pomanjkljive higienske razmere v hladilnih in zmrzovalnih napravah, opremi in priboru za proizvodnjo pekovskih izdelkov, ponekod nosilci dejavnosti niso imeli vzpostavljenih evidenc o opravljenem čiščenju obratov in spremljanju pogojev shranjevanja in obdelave živil.

Inšpektorji v prvih devetih mesecih letošnjega leta nepravilnosti niso odkrili v nobenem obratu na Obali. (vir: 24ur.com)

Pri večjem številu lažjih kršiteljev so inšpektorji odredili, da morajo preučiti analizo tveganja glede prisotnosti transmaščobnih kislin v živilih. Pri nekaterih kršiteljih so odredili tudi proučitev analize kemijskih tveganj glede prisotnosti akrilamida v živilih.

Zaradi hujših oblik kršitev so inšpektorji zaprli en obrat, in sicer so tam naleteli na umazano opremo za peko, umazane talne površine ob robovih, hladilnikih, za omarami v skladiščnem prostoru, na nečistočo v hladilnikih, ki so vsebovali tudi plesniva živila. V obratu prav tako niso imeli nameščenih zaščitnih mrež, ki bi preprečevala dostop škodljivcem.

V primeru drugega hujšega kršitelja so inšpektorji že junija 2018 v obratu opazili vdor ščurkov, na podlagi česa je bila odrejena dezinsekcija, po tem postopku pa so bili ščurki v pekarni še vedno prisotni, zato so v letu 2018 izvedli še tri dezinsekcije. Na začetku letošnjega leta pa so morali omenjen postopek opraviti še dvakrat. Kljub vsem izvedenim postopkom pa ščurkov še vedno niso docela zatrli.

Inšpekcijski nadzor za leto 2018 je - kot je POP TV prav tako na podlagi zapisnikov, ki jih je pridobil po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, poročal 24. oktobra - nepravilnosti odkril v 34 pekarnah. Kršitve so bile različne, najpogosteje pa je šlo za pomanjkljivo higiensko stanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija