Na naše uredništvo se je z vprašanjem glede prehranjevanja v luški menzi obrnila bralka. Kot pravi, naj bi Luka Koper od varnostnikov zahtevala, da lahko v menzo spustijo samo zaposlene v Luki Koper ter zaposlene pri agencijah. To bi pomenilo, da zunanji delavci (ZPP) v menzo nimajo več vstopa.
NOTRANJI LAHKO JEDO, ZUNANJI PA NE: Kaj se dogaja v Luki Koper?
Koper
Informacijo smo preverili v podjetju. Zanimalo nas je, zakaj so se odločili za takšen ukrep in kdo se lahko v menzi po novih pravilih prehranjuje. Med drugim smo jih vprašali tudi, na osnovi kakšnega potrdila ali dokazila varnostniki med seboj ločujejo ljudi, ki se tam smejo prehranjevati, od tistih, ki jim to ni več dovoljeno. Na slednje vprašanje odgovora nismo prejeli.
So pa nam pojasnili, da so se za zaprtje menze za zunanje obiskovalce odločili na predlog delovnega inšpektorja, ki je preverjal izvajanje zaščitnih ukrepov proti širjenju koronavirusa. Kot pojasnjujejo, je družba Luka Koper "že v začetku leta, ob pojavu epidemije, ustanovila delovno skupino internih strokovnjakov, ki je odločala o vseh ukrepih za zajezitev širjenja bolezni. Skupini že od samega začetka svetuje tudi zunanji strokovnjak, epidemiolog".
Omenjena skupina nadzoruje stanje in temu prilagaja ukrepe. Eden takšnih je tudi omejevanje dostopa do menze. "V spomladanskem času je bila menza, na primer, nekaj časa povsem zaprta," pojasnjujejo. Ukrep zaprtja menze za zunanje obiskovalce je bil sprejet na podlagi takratne oz. trenutne epidemiološke slike, strokovnega mnenja in tudi na predlog delovnega inšpektorja, ki je ravno v tistih dneh preverjal na terenu odrejene zaščitne ukrepe, so še razložili.
Kot pravijo v Luki Koper, je cilj tega ukrepa, da "v čim večji meri zmanjša srečevanje ljudi iz različnih delovnih okolij. Tako je uporaba menze dovoljena le za zaposlene v vseh podjetjih, ki so neposredno vezana na izvajanje pristaniških storitev, prepoved uporabe pa velja za zaposlene ostalih podjetij (npr. gradbenih), ki izvajajo druge aktivnosti".
"Problem menze je njena prostorska omejenost, zato smo že za zaposlene v pristanišču morali zagotoviti dodatne prostore, montažne šotore, kjer lahko, ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov, varno malicajo. Poleg tega ima ponudnik hrane na razpolago tudi mobilno enoto, ki poskrbi še za zaposlene na bolj oddaljenih lokacijah, kakor tudi za zaposlene zunanjih podjetij," so zaključili.