Norveška država z največjo blaginjo; Slovenija na 24. mestu

Norveška je država z največjo blaginjo, kaže poročilo o indeksu blaginje za leto 2013, ki ga je nedavno objavil inštitut Legatum. Slovenija se je med 142 državami uvrstila na 24. mesto, medtem ko se je letos najslabše odrezal Čad.

Omenjeni indeks temelji na definiciji blaginje, ki je kombinacija gospodarske rasti, ravni osebnih svoboščin, demokracije v državi, stopnje sreče in kakovosti življenja.

Kot v sedmem poročilu ugotavlja inštitut, se je v zadnjih petih letih globalna blaginja povečala, razlog za to pa pripisuje predvsem izboljšavam na področju podjetništva, zdravstva in izobraževanja.

Norveška je naslov države z največjo blaginjo osvojila že četrtič zapored, pred njo pa se je z njim leta 2009 ponašala Finska. Norveški letos po vrsti sledijo Švica, Kanada, Švedska, Nova Zelandija, Danska, Avstralija in šele na 8. mestu Finska.

ZDA in Velika Britanija se, kot pojasnjuje inštitut, soočata z gospodarskim padcem, zato sta se letos slabše odrezali v tej podkategoriji indeksa. ZDA so sicer kljub temu na lestvici napredovale za eno mesto (11. mesto), medtem ko je Velika Britanija na letošnji lestvici tri mesta nižje (16.) kot leto poprej.

Prehitela jo je tudi Nemčija (14.), kjer se je blaginja od leta 2009 povečala najbolj med evropskimi državami.

Povečuje se blaginja večine evropskih držav

Kot ugotavlja inštitut Legatum s sedežem v Londonu, se povečuje blaginja večine evropskih držav, pri čemer velik napredek beležijo nekdanje komunistične države: Slovenija, Češka (29.), Estonija (36.) in Slovaška (38.).

Na repu lestvice so poleg Čada pristale še Srednjeafriška republika (141.), DR Kongo (140.), Afganistan (139.) in Burundi (138.).

....... |  03 .11. 2013 ob  08: 45
so mislili na 240em mestu???