NOGOMET, SNEMANJA IN GROŽNJE? Spor med Hrvatičem in Županovićem na Bonifiki

Koper

Danes so Primorske novice poročale o sporu med podjetnikom Rajkom Hrvatičem in športnim direktorjem FC Koper Boškom Županovićem, ki naj bi se odvil po sredini nogometni tekmi med Olimpijo in Koprom. Povod za prepir pred stadionom Bonifika naj bi bil pogovor, ki sta ga imela udeleženca pred dvema letoma. Poklicali smo oba, da smo ugotovili, kaj se je zgodilo.

Rajko Hrvatič

"Na tekmo koprskega kluba me je povabil prijatelj Ante Guberac," pripoveduje eden izmed udeležencev spora, podjetnik Rajko Hrvatič, ki hitro preide k bistvu. "V VIP loži sem opazil dva obritoglavca, ki sta se bahato sprehajala. To so bili Županovićevi telesni čuvaji, Hrvati, ki nimajo nobenih dovoljenj za opravljanje varovanja v Sloveniji. Mi smo bili lepo mirno na tekmi, z maskami na obrazu, oni pa mask niso nosili," opisuje dogajanje med tekmo. Kot dodatno pojasnjuje Hrvatič, bi morali varnostniki dobiti posebno dovoljenje s strani Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije, ki ga izda za vsak dogodek posebej. Domneva, da tega dovoljenja Županovićevi varnostniki niso imeli. 

"Dobre pol ure po koncu tekme sem s partnerko, prijateljem in njegovo 12-letno hčerko zapustil stadion. Takrat mi je zaklical Županović naj pridem tja in me takoj agresivno napadel, češ, kaj jaz snemam," pripoveduje.

Zloglasno snemanje sestanka

Februarja 2019 sta se namreč Hrvatič in Županović dobila na sestanku. Po besedah Hrvatiča naj bi šlo za neko tožbo na Hrvaškem, beseda pa naj bi tekla o izvensodni poravnavi. "Kolega me je opozoril, da je Županović prevarant in naj bom zelo previden. Ante Guberac je sklical sestanek in sva se dobila, tja sem šel, da se poravnajo," pripoveduje in priznava, da je njun pogovor ravno zaradi opozorila prijatelja snemal.

"Čez nekaj mesecev me je poklicala policija, rekli so mi, da so dobili prijavo, da sem grozil Županoviću," nadaljuje. Na razgovoru s policisti je Hrvatič predvajal posnetek takratnega pogovora, s čimer naj bi dokazal, da Županoviću ni grozil.

Dogodek pred Bonifiko

"Županovič me je agresivno verbalno napadel češ, kaj sem ga snemal v njegovi hiši in da si bom to še zapomnil," se sredinega dogodka spominja Hrvatič, ki dodaja, da je Županović z izrazom "moja hiša" referiral na klub, saj da si "on klub lasti". 

"Ponovno je ponovil, da si bom to še dobro zapomnil in da bom videl, kaj se mi bo zgodilo, ker sem snemal. Jaz sem se želel umakniti, potem pa me je njegov varnostnik potegnil za jakno, strgal mi je majico in mi agresivno ukazal naj bom tiho dokler on govori," opisuje incident in dodaja, da si ga je Županović "dovolil brutalno napasti in groziti s smrtjo".

"Županović ni za položaj direktorja športnega kluba. Na takšnem položaju morajo biti pošteni ljudje, ne pa izsiljevalci. Ne vem, kdo bo prišel na tekmo, če bodo njegove 'gorile' ustrahovale 'fene'," pove in doda, da se je na tekmi pojavil kot potencialni sponzor.


Ante Guberac

Kot pravi je imel srečo, da je spor za kratek čas prekinil Guberac, takrat pa je Hrvatič poklical policijo. Po besedah slednjega naj bi bili tako Županović kot njegova varnostnika brez zaščitnih mask, na kar je opozoril tudi policiste, a kazen za kršitev odloka je, zaradi prehajanja iz piranske občine v koprsko, na koncu dobil Hrvatič.

"Toliko govorimo proti nasilju in proti diskriminaciji v nogometu, potem pa se najde športni direktor, ki brutalno napada ljudi kot oboževalce kluba. Na tekmo nisem prišel prvič, sem pa verjetno prišel zadnjič," še pove in dodaja, da nima namena škodovati Županoviću, saj da ga "praktično skoraj ne pozna", zanika pa tudi, da naj bi ga pred stadionom eden izmed varnostnikov povabil k pogovoru.

"Žalostno, da se oseba, ki je po poklicu pravnik, spušča na nivo uličnega pretepača in grozilca s smrtjo. In da si kljub temu, da je pravnik, lasti koprski klub, kot da je njegov. Najbolj žalostno pa je, da se klubski funkcionar spravlja na navijače kluba," zaključuje Hrvatič in dodaja, da se ne namerava z Županovićem "preko medijev igrati tenisa", ampak bo zadevo prepustil pristojnim službam.

Druga plat zgodbe

Županović potrjuje, da sta se s Hrvatičem videla dvakrat, enkrat pred slabima dvema letoma in drugič pred dvema dnevoma. "Nič se ni zgodilo. Gospodu očitno manjka medijskega prostora in ga išče na vse načine. Njemu manjka teatra," še pove. Po njegovih besedah je po koncu tekme Hrvatiča "prosil, če se lahko pogovorita in vprašal, kakšen je to način". Pri tem je imel v mislih njun pogovor pred dvema letoma, ki ga je Hrvatič, brez predhodne najave početja, snemal.

"On je bil definitivno omamljen, ne vem ali z alkoholom ali z mamili, bil pa je ekstremno vidno omamljen," pripoveduje Županović, ki pojasnjuje, da je tudi policistom ob prihodu dejal, če lahko Hrvatiča testirajo. "On je začel mahati z rokami proti meni, češ kaj mu jaz delim lekcije, da mi je prenesel sporočilo in da sem ga prijavil za grožnjo," pove in zanika, da bi Hrvatiča kadarkoli prijavil.

Boško Županović 

"Ko je prišel Hrvatič k meni na pogovor, mi je prenesel sporočilo tretje osebe, s katero imam sporen odnos glede ene nepremičninske investicije. Takrat sem povedal, da prostora za debato okoli tega ni. Povedal sem, da bo o tem odločalo sodišče in da bom njihovo odločitev upošteval. Ovadil sem tistega gospoda, ki je grozil meni osebno, ne pa Hrvatiča. Hrvatič je bil samo priča," pripoveduje in dodaja, da ima "dokument, ki lahko potrdi, da Rajko Hrvatič z moje strani ni bil ovaden, ampak je bil zaslišan kot priča".

"Osebo, ki sem jo ovadil pa sem ovadil na Hrvaškem, prav tako gre za dogodek na Hrvaškem in za tožbo na Hrvaškem," dodaja.

"Kar zadeva Hrvatičeve izjave o fizičnem kontaktu s strani mojega varnostnika, ne drži. Hrvatič je mahal z rokami in se me občasno tudi dotaknil, na neki točki pa je moj varnostnik dal svojo roko med naju dva," pripoveduje. "Kar pa zadeva maske, moj varnostnik je covid-19 že prebolel, po drugi strani pa je bil tudi sam Hrvatič brez maske in bi lahko ohranjal razdaljo, vendar je ni. Tudi ves čas v VIP loži so bili brez mask," še pove.

"Po izobrazbi sem magister prava in se na ulični nivo nikoli ne spuščam. To ni moj stil življenja, obnašanja in komunikacije," še pove Županović in doda, da je koprski klub "rešil iz kanala in ga v sodelovanju z Gubercem pripeljal nazaj v prvo ligo".

"Poskrbeli bomo, da osebe, ki se ne znajo obnašati v VIP loži, tja sploh več ne prihajajo in da tisti, ki pridejo namerno delati škodo klubu, ne bodo več dobrodošli," zaključi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
štupido |  13 .02. 2021 ob  06: 56
12
ma mislim ko ti kriminalec govori o tistih lumpih ki ne spoštujejo zakona... pa niti mask ne nosijo ! si morete mislit !

Opazovalec |  12 .02. 2021 ob  16: 22
45
Vip loža? Samo pogledaš kdo gor sedi in vidiš da je daleč od vipa.????????????
kokodek |  12 .02. 2021 ob  16: 18
34
prav briga nas, če se skregajo enaki ptiči, ki dostikrat skupaj letijo
vseved |  12 .02. 2021 ob  15: 24
36
Govna !
Prognostik |  12 .02. 2021 ob  14: 09
57
Če je droga v igri potem izražam svojcem sožalje. Ne glede kdo to bo.
Boris |  12 .02. 2021 ob  13: 32
60
Povzetek:


Gre se za logistične težave pri uvozu pol kilograma heroina.

Akterji so dobro poznani slovenski javnosti.