NOCOJ JE MEJA Z ONOSTRANSTVOM NAJTANJŠA: Zakaj nositi masko in kaj mora storiti samska ženska?

Trendi

Včasih so verjeli, da se na noč čarovnic, 31. oktobra, duhovi vrnejo na zemljo. Mnogi so verjeli, da jih bodo srečali, če te noči odidejo od doma. Da jih duhovi ne bi prepoznali, so zato nosili grozljive maske. Gre za keltski praznik, ki je bil znan že pred več kot 2000 leti, imenovali so ga Samhain. Z njim so obeležili konec sezone žetve in začetek temnejše polovice leta.

Kelti so praznovanje zaključili s sončnim zahodom. Danes je praznik bolj komercialen, bolj poznan kot Halloween in po zapravljivosti na drugem mestu, takoj za božičem.

Nekoč se mlade ženske verjele, da lahko na noč čarovnic izvedo ime svojega bodočega soproga tako, da izvedejo čarovnijo s prejo, kosi jabolk in ogledali. Eno od verovanj pa pravi, da mora ženska na noč čarovnic pred spanjem pojesti zmes iz orehov, lešnikov in muškatnega oreščka, če želi sanjati svojega bodočega soproga.

Da bi duhove zadržali čim bolj daleč od svojih domov, so ljudje puščali zunaj hrano. Verjeli so, da se bodo duhovi, ki so prišli na zemljo, tako pomirili in ne bodo vstopili v njihove hiše.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija