NOCOJ DOSTOPNO DIGITALNO COVIDNO POTRDILO: To je datum, ko ga boste lahko nosili tudi v telefonu!

Slovenija

Slovenija danes testno uvaja evropsko digitalno covidno potrdilo, v polni meri pa bo sistem zaživel naslednji teden, je na novinarski konferenci sporočil minister Janez Poklukar. Potrdilo bo za registrirane uporabnike z digitalno identiteto od danes zvečer dostopno na portalu zVem, cepljenim do 30. junija pa ga bodo poslali tudi po pošti.

Kot je napovedal minister za zdravje, bodo predvidoma 30. junija z navadno pošto potrdila poslali vsem, ki so bili do takrat cepljeni proti covidu-19 z vsemi odmerki cepiva, nekaj dni kasneje pa še prebolevnikom in tistim, ki so bili cepljeni z enim odmerkom, ne glede na to ali so preboleli koronavirusno okužbo.

To potrdilo, ki ga bo v prihodnjih dneh v poštni nabiralnik prejelo okoli 900.000 oseb, bo identično tistemu, ki ga uporabniki z digitalno identiteto lahko prenesejo s portala zVem in natisnejo. Potrdilo med drugim vsebuje QR-kodo, ki omogoča enostavno preverjanje podatkov o cepljenju, testiranju oz. prebolevnosti.

Funkcijo za pridobitev digitalnega covidnega potrdila, strokovna ekipa pa bo spremljala zagon in skušala zaznati morebitne napake, da jih bodo lahko do začetka naslednjega pravočasno odpravili.

"QR-koda zagotavlja, da potrdilo ni ponarejeno in je popolno. Ko boste potovali, tako ne boste v skrbeh, ali je z dokumentom kaj narobe, ali bo kdo vanj podvomil," je pojasnil minister. Po njegovih napovedih bo policija na meji v naslednjih dneh že začela uporabljati posebne čitalce za preverjanje potrdil.

Julija bodo objavili tudi mobilno aplikacijo, s katero bodo uporabniki lahko dostopali v sistem zVem in "digitalno potrdilo nosili s seboj v telefonu", je še napovedal minister.

Na ministrstvu so se tudi z vsemi izvajalci cepljenja in testiranja dogovorili, da bodo na lokacijah cepljenja oz. testiranja najkasneje od 1. julija omogočili pridobitev digitalnega covidnega potrdila. Prav tako bo potrdilo o prebolelosti oz. cepljenju mogoče natisniti v večini lekarn, in sicer za največ dva evra.

Kot je še dejal Poklukar, je vlada na današnji seji Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) naložila, da od danes omogoči oddajo obrazca za smsPASS in preverjanje identitete oseb ter vnos v informacijski sistem ministrstva za javno upravo na vseh območnih enotah in izpostavah ZZZS, kjer je možno zagotoviti ustrezne pogoje s predhodno prijavo.

Minister je ob tem opozoril, da digitalno covidno potrdilo še ne pomeni prostega vstopa v vse države EU, saj omejitve vstopa v državo še vedno določa vsaka država članica samostojno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  25 .06. 2021 ob  08: 21
To potrdilo bo veljalo v času turistične sezone. Jeseni pa nam bo (ob povečanju obolelih) samo smetilo na mobilniku.
Tako kot prva aplikacija. Neuporabno.
Upajmo na najboljše.
manemebasat |  25 .06. 2021 ob  03: 37
Ravno tako so Nacisti oznacevali Zide