NLZOH VZORCE ZA PCR ANALIZIRA V POVPREČJU V 20 URAH: Pojasnilo, zakaj je prihajalo do zamud

Slovenija

Vzorce za PCR-testiranje na novi koronavirus Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v povprečju analizira v 20 urah, je na novinarski konferenci pojasnila direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Do zamud je prejšnji teden prihajalo zaradi vzpostavljanja novega sistema, pri katerem del vzorcev za testiranje pošiljajo v Nemčijo.

Med vzorci za PCR-testiranje na novi koronavirus, katerih rezultate so sporočili danes, so 64 odstotkov vzorcev analizirali v manj kot 24 urah. Zgolj 17 vzorcev so analizirali več kot 48 ur, je dodala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Pri vseh 17 vzorcih so časovno okno 48 ur presegli za manj kot eno uro.

"Zavedamo se, da so bili ljudje navajeni poročanja v šestih do osmih urah, a so se ti časi vendarle podaljšali," je dejala in poudarila, da razume, da so ljudje nezadovoljni. Treba pa se je zavedati, da veliko evropskih držav že vse od začetka epidemije covida-19 rezultate analize vzorcev za PCR-testiranje zagotavlja v roku 48 ur, je dodala.

O večjih zamudah so nekateri posamezniki, ki so čakali na rezultat vzorca za PCR-testiranje, poročali v prejšnjem tednu. Še prejšnji petek je bil, kot so sporočili z NLZOH, pri 8534 sprejetih vzorcih za PCR-testiranje čas 48 ur presežen pri 10 odstotkih vzorcev. Maksimalni pretočni čas pri posameznem vzorcu pa je znašal tudi do 60 ur.

Po njenih besedah so bile zamude največje prejšnji teden, ker so del vzorcev na analizo začeli pošiljati v Nemčijo podjetju Eurofins. Sistem so morali čez noč na novo postaviti, rezultate vzorcev, poslanih v Nemčijo, pa so tako na začetku ročno prepisovali v laboratorijski sistem NLZOH, kar poskušajo pospešiti. Eurofins rezultate analize vzorcev po prejemu sicer zagotavlja v roku 24 ur, je poudarila.

Do daljših zamud pri nekaterih vzorcih prihaja tudi zaradi napačno odvzetega brisa. Do takih primerov po oceni Žohar Čretnikove sicer prihaja pri manj kot petih odstotkih odvzetih vzorcih.

Število opravljenih analiz vzorcev za PCR-testiranje je zadnjih nekaj tednov vsak teden v primerjavi s prejšnjim poraslo za približno 50 odstotkov. O največ, 15.143 analizah vzorcev so poročali v torek, danes pa so poročali o 13.071 vzorcih.

Nekaj težav pri organizaciji delovnega procesa tudi NLZOH povzroča koronavirusna različica omikron, ki se pospešeno širi. V sredo je bilo tako z dela odsotnih 28 odstotkov zaposlenih, med njimi pa so poleg bolniško odsotnih zaradi okužbe oz. karantene ob tveganem stiku z okuženim nekateri odsotni tudi zaradi varstva otrok in bolniško odsotni iz drugih razlogov.

V enem od laboratorijev NLZOH so beležili večje število okužb s koronavirusom. Analiza vzorcev za PCR-testiranje tam poteka s pomočjo ostalih laboratorijev NLZOH in ob pošiljanju dela vzorcev v tujino.

Žohar Čretnikova je izpostavila še, da je PCR-testiranje najvišji diagnostični standard, ki ga želijo ohraniti čim dlje. Vse pozitivne hitre teste tako za zdaj še zmorejo potrjevati s PCR-testiranjem. Medtem pa denimo na Hrvaškem kot potrdilo o okužbi velja zgolj opravljen hitri test.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  28 .01. 2022 ob  16: 21
Dokler ne bo obvezno cepljenje ne bo pomagl noben varnostnik na vrati,kao zdej se je boljse cepit...
Cepi se kot obvezno in gotovo