Nismo še izgubili pravice do kranjske klobase in terana

Kulinarika

Nekdanja glavna hrvaška pogajalka z EU za kmetijstvo Ružica Gelo je prepričana, da Hrvaška lahko nadaljuje s proizvodnjo kranjske klobase. V pogovoru za današnji časnik Večernji list je dejala, da bo Evropska komisija tudi ponovno obravnavala zaščiteno označbo porekla vina teran. Hrvaška ima sicer težave tudi z imenom vina prošek.

Gelova, ki je po sklenitvi hrvaških pogajanj z Brusljem prevzela vodenje Centra za EU pri Hrvaški gospodarski zbornici, je prepričana, da je Hrvaška dobro pojasnila svoje stališče glede pravice do izdelave kranjske klobase, o kateri da bo dokončno odločilo sodišče.

Hrvaška je vložila ugovor zaradi slovenske zaščito geografskega porekla kranjske klobase, državi dogovora nista dosegli, zato bo o tem odločala Evropska komisija.

Glede zapleta Slovenije in Hrvaške pri uporabi imena teran je poudarila, da je teran zvrst grozdja. Glede na to, da pravni red EU določa, da označba vina ne more biti enaka imenu zvrsti grozdja, je Gelova prepričana, da bo komisija ponovno obravnavala zaščito imena teran.

Kot je izpostavila, je Hrvaška zahtevala izvajanje načela avtomatizma za svoj vinski seznam in se je obvezala, da bo poslala specifikacijo za vse označbe, za katere je potrebna zaščita - označba izvirnosti in tradicionalnega ugleda - v roku leta dni po vstopu v EU.

"To pomeni, da lahko kadarkoli vložimo zahtevo za zaščito posamezne označbe v skladu z rednim postopkom in lahko sprožimo zaščito označbe tudi za vino prošek. Mogoče je, da bo kakšna država poslala ugovor in da bo potem sprožen spor. Sicer pa so spori tudi del procesa skupne kmetijske politike", je poudarila Gelova.

Vinarji z območja hrvaške Istre so nezadovoljni, ker bodo morali s 1. julijem izbrisati ime teran s svojih steklenic, če jih bodo želeli prodajati v državah EU. Na nelojalno konkurenco s Hrvaške so sicer opozorili kraški proizvajalci terana z geografsko označbo.

Podobno se obeta tudi dalmatinskem prošku, zaradi podobnosti z zaščitenim imenom prosecco v Italiji.

Več iz rubrike Kulinarika:

Pojeduh v Hiši Torkla v Kortah

V New Yorku slovesno predstavili novo slovensko vodko

Večerja v znamenju umetnosti

Deli novico: