NIJZ PRIPRAVIL SMERNICE ZA JESEN: To so predlagani ukrepi

Slovenija

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ pod vodstvom Maria Fafangla je včeraj predstavila strokovna priporočila za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času. Predlagane usmeritve so razdeljene v dve fazi, prilagajanje oz. stopnjevanje ukrepov bo odvisno od zasedenosti kapacitet intenzivnih postelj.

Predlagane usmeritve ob tem temeljijo na petih možnih dolgoročnih scenarijih razvoja epidemije, ki so zmanjšana ogroženost, redne ponovne okužbe, težko obvladljiva zima, neobvladljiva zima in stanje nove pandemije. Slednje je po besedah Fafangla sicer "ekstremno neverjeten scenarij".

Ob tem predlagajo dvofazni sistem prilagajanja priporočil. Prva faza predstavlja odziv na prve tri scenarije, druga faza pa odziv na četrti scenarij.

Prva faza, ki je predvidena za jesen in zimo, je zaradi poletnega vala okužb z različico omikron v Sloveniji delno že začela veljati 22. julija. Kriterij za prehod v drugo fazo je odvisen od zasedenosti postelj na bolnišničnih oddelkih za intenzivno terapijo, namenjenih covidnim bolnikom.

Glede na usmeritev posvetovalne skupine bi se isti dan, ko bi projekcije napovedale, da bomo v 21 dneh presegli polovico zmogljivosti na intenzivnih oddelkih za covidne bolnike, sestali posvetovalna skupina in nacionalna skupina za koordinacijo posteljnih kapacitet za bolnike s covidom-19. Ti bi odločili, ali ministrstvu za zdravje podata predlog za prehod v drugo fazo. Če bi po 14 dneh druge faze projekcije še vedno kazale 50-odstotno zasedenost postelj za intenzivne bolnike, bi sledil sestanek stroke in vlade o nadaljnjem ukrepanju. Če bi se stanje umirilo, bi sledilo še sedem dni druge faze, ko pa bi projekcija zasedenosti intenzivnih postelj padla pod 30 odstotkov, bi pristojni skupini ministrstvu predlagali prehod nazaj v prvo fazo.

V primeru najslabše možnosti, torej petega scenarija ali stanja nove epidemije, pa posvetovalna skupina predlaga vladi, da v najkrajšem možnem času skliče sestanek predstavnikov stroke in vlade glede presoje o nadaljnjem ukrepanju.

Obveznega cepljenja ne bo

Obveznega cepljenja proti covidu-19 ne bo v nobeni od faz, so zagotovili pristojni. V obeh opisanih fazah je cepljenje proti covidu-19 še posebej priporočljivo za starejše od 60 let, oskrbovance domov za starejše in posebej ranljive kronične bolnike. Vsem omenjenim priporočajo cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva, priporočeno pa je tudi cepljenje proti gripi.

V primeru velikega zanimanja za cepljenje, ko bi interes presegel zmogljivosti cepilnih centrov, v posvetovalni skupini predlagajo aktivacijo sistema množičnega cepljenja.

V šolah brez mask, v drugi fazi nujne v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu

Strokovna skupina v nobeni fazi ne predlaga uvedbe obveznih mask v vzgoji in izobraževanju. Zaščitne maske so v prvi fazi priporočene v zaprtih javnih prostorih in v javnem prevozu. Posebej so priporočene za osebe s tveganjem za težji potek covida-19. V tej fazi so maske nujne v zdravstvenih domovih, lekarnah in v domovih za starejše.

V drugi fazi bi tudi v zaprtih javnih prostorih in v javnem prevozu maske postale nujne.

Posvetovalna skupina v obeh fazah priporoča, da tako kot doslej, izolacija okuženih s koronavirusom traja 10 dni, ob negativnem testu pa jo je mogoče prekiniti že sedmi dan.

Če bodo odločevalci upoštevali nasvete stroke, obvezne karantene ob stiku z okuženim s koronavirusom tako kot doslej ne bo.

Delo na domu bi bilo v prvi fazi priporočeno za osebe s tveganjem za težji potek bolezni, ki jim narava dela to omogoča. V drugi fazi bi bilo delo od doma zanje nujno.

Za učence s simptomi samotestiranje na domu

Priporočila skupine za vzgojo in izobraževanje so že znana. V prvi fazi priporočajo samotestiranje na domu za učence s simptomi koronavirusa in za učence, ki so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus. V drugi fazi bi bilo vsakotedensko samotestiranje nujno za vse učence, dijake študente in udeležence izobraževanja odraslih.

Posameznikom s tveganjem za težji potek covida-19 skupina v obeh fazah priporoča izogibanje množičnim prireditvam oz. uporabo zaščitnih mask. V drugi fazi je predvidena tudi omejitev največjega števila udeležencev prireditve, saj bi organizatorji med udeleženci morali zagotoviti razdaljo 1,5 metra.

V obeh fazah je predvideno testiranje posameznikov s simptomi okužbe s koronavirusom, v drugi fazi pa bi kapacitete testiranja še okrepili. S testiranjem bi v drugi fazi v zdravstvu, domovih za starejše in med zaposlenimi v kritični infrastrukturi iskali tudi asimptomatske okužene.

Ob preobremenjenosti zdravstvenega sistema v drugi fazi izpostavljajo pomen zagotavljanja posteljnih in kadrovskih zmogljivosti.

Skupina v obeh fazah priporoča učinkovito mehansko prezračevanje zaprtih prostorov ali odpiranje oken. Prav tako v obeh fazah za študente ter zaposlene v višjih in visokošolskih zavodih priporoča uporabo aplikacije #OstaniZdrav.

Za organizacijsko, finančno in pravno implementacijo priporočil mora sedaj poskrbeti ministrstvo za zdravje, kjer napovedujejo, da bodo to storili v najkrajšem možnem času.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  21 .08. 2022 ob  02: 14
Trifazni sistem v katerem Mario
manemebasat |  20 .08. 2022 ob  14: 45
V Zdruzenem Kraljestvu so objavili, da je cepivo proti covidu 19 ubili 5,5 krat toliko ljudi kot vsa ostala cepiva skupaj v 21 letih. Ajde ovce v vrsto po booster!
Istriano |  20 .08. 2022 ob  09: 55
Predlagamo trifazni sistem. Mario
manemebasat |  19 .08. 2022 ob  19: 42
Marieto, “strokovnjak”, povej mi, ce je bil covid sars2 kdaj izoliran in tukaj podak link! Ker stotine strokovnjakov po svetu krici, da je ti nateg in jih razne vladne agencije utisujejo. Robert DeNiro ponuja miljon dilarjev tistemu, ki dokaze obstoj covida ze eno leto. Do nanes se se nihce ni javil.
manemebasat |  19 .08. 2022 ob  18: 16
Covid ne obstaja. To je problem! Vsa ta pLandemija je en velik nateg po agendi genocidnih mracnih sil ki upravljajo svetu. So lastniki medijev, bank, farmacevtske industrije, filmske industrije (za pranje mozganov), prehrambene industrije, korporacij in imajo vse politike v zepu. Povzrocajo “naravne katstrofe / HAARP” , si izmisljujejo neke viruse, ki ne obstajajo, netijo vojne in sovrastvo, globalno segrevanje, povrzrocajo ekonomske krize… vse nas hocejo zasuznjit, kar jim je ze skoraj povsem ispelo, saj smo zrtve bank in fiat sistema. Podrejat se moramo nekim zakonom v prid “skupnega dobra”. Skupno dobro ne obstaja brez individualnega dobra. Prihodnos je zelo grda!
Sola |  19 .08. 2022 ob  17: 20
Ma veste kaj, meni grejo tako na zivce tile ljudje. Eno samo govoricenje in nabijanje. Naj naredijo tudi plan za zmanjsanje cakalnih vrst, te se samo podaljsujejo. Samo covid je pri nas problem.. Naj enkrat nekdo nekaj naredi , al pa naj utihne.
manemebasat |  19 .08. 2022 ob  17: 05
Trenutno ja najvecji lastnik obdelovalnih povrsin v ZDA Kill Gates in tam ne obdeluje nicesar!
manemebasat |  19 .08. 2022 ob  17: 03
Promovirajo neke gnusne razlicice spolov, turijo otrokom v solah neko lgbtq propagando. Ogabno!
manemebasat |  19 .08. 2022 ob  17: 01
Spricajo cel svet (chemtrails) z strupenimi kemikalijami in kovinami, Španska vlada je priznala da je res. To ze dolgo ni vec teorija zarote.
manemebasat |  19 .08. 2022 ob  16: 55
Izmislili so si neko globalno segrevanje in to uporabljajo kot orozje za spravit svet v lakoto. Poglejte Holandijo kaj se tam dogaja s kmeti! In hocejo da jemo zuzelke in printano umetno meso? Zuzelke so stupene za cloveka. Vsebujejo Chitin, ki ha nas organizem ne more prebaviti, je pa izredno hranljiv za rakaste celice. Jasno?
manemebasat |  19 .08. 2022 ob  16: 47
Vsi ti kriminalci, ki so nas spravili v to sra nje in delujejo po agendi 2030 nas imenujejo NEKORISTNI JEDCI! To si lahko tudi pogledate na netu.
manemebasat |  19 .08. 2022 ob  16: 29
In tudi, ce se ljudje nehajo cepit z nekimi boosterji, bodo stevilke se vedno rasle. To je genocid, ki so ga odkrito najavili. Poglejte si video Alberta Bourle (Albert Bourla) sefa Pfizerja, ki je na Svetovnem Ekonomskem forumu rekel, da je njihov plan do leta 2023 zmanjsati svetovno populacijo za 50% in da jim to uspeva. Zmanjsati? POBITI! Video je dostopen vsem na netu. Pa me imejte za teoretika zarote. Hahaha
1