NIČ VEČ ZDRSOV VOZIL NA PRIMORKI? Dars našel rešitev, jo bo uvedel tudi drugod?

Slovenija

Zima že vztrajno trka na vrata, temperature se nižajo, v zraku že diši po snegu. Z zimo pa prihajajo tudi nevšečnosti, ki so še posebej nevarne na cestah. Te znajo biti še posebej izrazite na viaduktu Goli vrh na primorski avtocesti, kjer zaradi neugodnih vremenskih razmer v zimskih mesecih pogosto prihaja do zdrsov vozil. A Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) je našla rešitev.

Konec meseca oktobra je, kot smo že poročali, Dars na viaduktu Goli vrh vgradil sistem za samodejno brizganje slanice, ki bo zmanjšal število zdrsov vozil. Senzorji bodo namreč na vozišče razpršili raztopino, ki bo preprečila poledico in olajšala pluženje. Klanec Goli vrh so izbrali, ker je "vremensko najbolj izpostavljen odsek".

"Gre za pilotni projekt, na podlagi spremljanja delovanja in učinkovitosti sistema se bomo odločili o morebitnih novih lokacijah," so nam pojasnili na Darsu, kjer so tak sistem zasledili že denimo v Avstriji ter na Poljskem in Madžarskem. Rezultati kažejo, da se tovrstni sistemi dobro obnesejo.

Sistem zagotovo ni poceni 'zadeva', Dars je zanj odštel 524.000 evrov brez DDV-ja, dobavila pa ga je družba Svet strojev iz Maribora. A v Darsu računajo, da bodo v prihodnje na račun sistema privarčevali pri soli in kadru. Po podatkih proizvajalca namreč dodatno posipavanje cest s soljo na odseku, kjer deluje sistem, ni potrebno, "saj sistem glede na vremenske parametre sam dozira potrebno količino", poleg tega bodo na Darsu v prihodnje potrebovali manj kadra za čiščenje in posipavanje cest.

Na zimsko sezono so sicer dobro pripravljeni. Na razpolago imajo približno 19.000 ton posipnih materialov ter potrebno mehanizacijo z opremo za zimsko vzdrževanje avtocest in hitrih cest, so nam zagotovili.

Če nimate zimske opreme, vas lahko kaznujejo tudi Darsovci

Od 15. novembra dalje morajo vozila imeti zimsko opremo. Na Darsu ob tem opozarjajo, da lahko skladno z določbami novega zakona o pravilih cestnega prometa, ki je začel veljati prejšnji mesec, izrekajo globo voznikom, ki na avtocestah in hitrih cestah nimajo predpisane zimske opreme, tudi Darsovi cestninski nadzorniki. Ob tem opominjajo, da je lahko zavorna pot letne pnevmatike v zimskih razmerah dvakrat daljša od zavorne poti zimske pnevmatike. "Uporaba zimskih pnevmatik je zato nujna!"

Pozimi je na cestah potrebna še dodatna previdnost. "Na splošno pozimi vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti in čim manj sunkovito. Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni," svetujejo Darsovci in opozarjajo, da je prehitevanje plugov prepovedano"Nestrpnost se ne izplača. Tisti, ki vozi prehitro, namreč tvega nesrečo. Tisti, ki prehiti plug, pa bo zaradi stanja ceste moral voziti še počasneje, ker cesta pred njim še ni očiščena."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  24 .11. 2021 ob  15: 40
Naj kaznujejo tudi sebe, ko bodo ceste neočiščene, kajti vedno jih preseneti sneg.