NIČ VEČ V KOPALKAH PO IZOLI! Odklenkalo tudi "rezervaciji" mest na plaži z brisačami

Izola

Izolski občinski svet je na četrtkovi seji v drugem branju soglasno potrdil nov odlok o javnem redu in miru, ki med drugim prinaša prepoved gibanja v kopalkah na javnih površinah razen na območju kopalnih voda. Prav tako se določa globo v višini 200 evrov za lastnike psov, ki s sabo nimajo plastičnih vrečk.

Z novim odlokom se zagotavlja pravno podlago za urejanje javnega reda in miru na območju občine ter za izrekanje glob v primeru kršitev odloka. Občina bo tako izpolnjevala naloge, ki zanjo izhajajo iz zakonskih in občinskih predpisov. S sprejemom pred začetkom poletne sezone pa si želijo sistemsko urediti več perečih področij, med njimi sprehajanje po mestu v neprimerni opravi oz. kopalkah, so zapisali na izolski občini.

Tako je določena prepoved gibanja v kopalkah, brez oblačil ali dela oblačil nad pasom ali pod njim na javnih površinah, razen na območjih kopalnih voda. Prav tako se prepoveduje "rezerviranje" površin na plažah z brisačami.

Med ključnimi dopolnili, ki so jih vključili v odlok pred drugim branjem, pa je prepolovitev kazni za lastnike psov, ki s sabo nimajo plastičnih vrečk, s 400 na 200 evrov, ki so ga sprejeli na predlog svetnice SD Romine Kralj. Dodatno odlok določa, da morajo lastniki živali poleg vrečk za pasje iztrebke s seboj v steklenici nositi vodo za izplakovanje oz. redčenje urina.

Skladno z besedilom se prepoveduje tudi organiziranje piknikov na kopališčih, parkiriščih in drugih javnih površinah ter popivanje in prenočevanje v parkih, tržnicah in avtobusnih postajališčih.

Kot je med razpravo poudaril župan Danilo Markočič, v Izoli "želimo imeti mir, želimo imeti red". Kot je dodal, bodo obiskovalce v prvi vrsti opozarjali, če pa to ne bo zaleglo, pa bodo sledile tudi kazni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  04 .06. 2021 ob  20: 25
-3
V takšno Izolo ne spada več ribiški praznik. Omislijo naj si raje praznik visokega bontona. Na stojnicah naj ponujajo cilindre in damske klobučke s tančicami.
Ištrijan |  04 .06. 2021 ob  11: 36
10
@ZigaZois

Podpisem z obema rokama!

Ce nadcrnokalci tako radi hodijo pol nagi po mestu, naj to delajo na kongresnem trgu, mimogrede lahko se grejo v kopalkah ali s tripami venih na pijaco v hotel slon....

Ko gremo v cudovito istrsko izolo na pico in nasproti mene sedi zavaljen forest iz slovenije s tripo venih, me hitro meni apetit in se kaj....!!

Tako da odlicna resitev, upam da sledi se koper in piran! Nekdo je ze rekel, ne rabimo necivilizirane "domace turiste" - vandale. Rabimo kulturne, uglajene, razgledane turiste. In taki turisti si tudi zasluzijo, da pridejo v uglajeno, urejeno, prijetno in sprosceno okolje. Slednje pa po mestu hodeci pol nagi in pijani z biro v roki "domaci turisti" ne zagotavljajo.

Še enkrat, ukrep je vec kot na mestu. In po svetovnih turisticnih destinacijah ni osamljen!
ZigaZois |  04 .06. 2021 ob  11: 20
15
V Izoli je v sezoni 2020 bilo zelo neprijetno zaradi nekulturnih . . ., ki so se obnašali kot rusi na zasedenih ozemljih med 2. sv.vojno. Nekateri menijo, da je mesto njihovo, ker so plačali parking za cel dan. Hrano in pijačo prinesejo s sabo in v primeru, da imajo vsaj malo primerne vzgoje, nafilajo vse male smetnjake ob obali in parkingih - ekološki otoki so namreč predaleč saj so "turisti". Po mestu hodijo goli s špagico v riti in tako se obnašajo najpogosteje taki, ki ne privlačijo pogledov zaradi lepote ampak zaradi zgražanja. NO TAKI GOSTJE IZOLE SAMO ODGANJAJO TURISTE ! Turist je spoštljiv do domačinov in kraja kamor je prišel. Saj tudi po Benetkah ne pustijo Slovenskih celincev hoditi v kopalkah - pa še kazni so krepko višje pa zato ni nič manj obiska. Zamenja se samo kulturni nivo obiskovalcev.

Po pretekli sezoni in odzivu na odlok pa mi čisto jasno, zakaj je toliko Hrvaških turističnih delavcev tako neprijaznih do Slovenceljnov. Drugače ne more bit.
Silvana63 |  04 .06. 2021 ob  08: 53
16
Mene zelo zanima, če po Sloveniji, kjer imajo bazene, ki jih poleti množično obiskujejo, gredo iz bazena domov, npr. iz enega konca mesta do drugega, kjer stanujejo, v kopalkah, vmes se ustavijo še na pijači (še vedno v mokrih kopalkah), v rokah vlačijo napihnjene blazine, bazenčke, čolničke, vse tako lepo" sproščeno". Ne! To delajo celinci na dopustu, kjerkoli so, pa četudi je to Monaco ali San Remo! Očitno je treba na dopustu bit glasen, pijan in nespodoben. Ampak Izola ni dvorišče Slovenije, da lahko vsak dela kar hoče in prav je, da se naredi red, ker več kot očitno nekateri ljudje ne poznajo reda! Nisem Izolanka, se pa z Izolani strinjam.
IZOLANO |  04 .06. 2021 ob  08: 48
12
Lep pozdrav vsem.

Vsi vidite samo ukrep. Noben se ne vpraša zakaj je bilo potrebno uvesti tak ukrep.

Izola bo postala zabetonirana in spalno naselje in ne zaradi domačinov.Capodistria |  04 .06. 2021 ob  08: 12
22
Dragi moji, če ne živite v mestnem jedru raje ne komentirajte. Danes ima vsak, ki ima 5 minut časa psa, še pet minut pa mu zmanjka , da bi svojega ljubljenčka peljal na zelenico na obrobje mesta. Ta pasja dodatna oprema - steklenica z vodo je mogoče smešna, ampak čisto na mestu. Ko ne dežuje po cel mesec ni nič prijetno sprehajanje po mestu s to smrdečo scanijo. Kar se tiče kopalk, je stvar kulture ljudi, osebno bi na prvem mestu raje prepovedal nošenje burk, ki je zadnje čase v velikem porastu.
anton |  04 .06. 2021 ob  07: 22
-9
@vseved
... preberi si malo komentarje po drugih slovenskih medijih, ki so objavile novico o sprejetem odloku, en sam komentar ni pozitiven, na žalost, vsi pišejo o tem, da bodo razmislili ali bodo še prišli v izolo ... tebi je mogoče vseeno, turističnim delavcem, gostincem, hotelirjem ... verjetno ne ...
anton |  04 .06. 2021 ob  07: 18
-3
@ anton
... na tvoj komentar: " če ti živiš v scanju in dreku , ni treba ostalim ", lahko odgovorim le to, da rajši živim v scanju in dreku kot, da imam tvoj IQ ... če želiš z argumenti, brez žalitev razpravljati prvo preberi kaj sem napisal in mi povej eno drzavo v svetu, kjer morejo lastniki psov s seboj nositi steklenico z vodo za redčenje urina psov, ne govorim o vrečkah ...
bubobubo |  03 .06. 2021 ob  23: 38
-7
ta o steklenici z vodo za redčenje urina je res smešna, lepo vas prosim, razumem, da imaš vrečko za pasje kakce, ampak vlačit flašo s seboj je pa totalna bedarija
Pjero Shriba |  03 .06. 2021 ob  21: 31
18
@galeb
..noben drugi kraj ob naši obali.
Ja, to sta Koper in Piran.
Piran je mrtvo mesto , katerega so že pred desetletji napolnili s počitniškimi domovi, kasneje pa pograbili več ali manj "uni od tam gor"
Koper je en sam velik poslovni center.
Izola pa je tudi že desetletja okuprirano najprej s priseljenci od tam gor in sedaj od tam dol.
O kakšnem domačem utripu govoriš ?
Identiteta Izole je bila tisoč in več let ISTRSKA identiteta.
To pa že desetletja ni več.
Izola ima brkinsko-kraševsko-vipavsko-notranjsko-ljubljansko-albansko identiteto.
galeb |  03 .06. 2021 ob  21: 05
-11
Sploh se ne zavedate da domači, sproščeni, izjemno prijetni Izoli - in teh lastnosti nima noben drug kraj ob naši obali - zadajate rez, po katerem nič več ne bo tako kot je bilo. Pa kaj se greste! Izola ni Monaco! Ni San Remo! Izola je... IZOLA!
Edinstvena v svojem sproščenem domačem utripu! Kje se človek lahko počuti bolj prijetno in domače?!!
Luzerji uničujejo njeno identiteto. Ko jo bo izgubila, bo v svoji majhnosti poniknila pred drugimi večjimi kraji.
vseved |  03 .06. 2021 ob  20: 56
15
@ anton , če ti živiš v csanju in dreku , ni treba ostalim
1