NIČ VEČ ŠPEKULACIJ S CENAMI GORIV: Bencinske črpalke v Italiji morajo odslej prikazovati tudi povprečne cene

Svet

Bencinske črpalke v Italiji morajo od danes poleg lastnih cen goriva prikazovati tudi povprečne cene bencina in dizla na regionalni in državni ravni. S tem želi vlada zagotoviti večjo preglednost in preprečiti špekulativne dvige cen, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ministrstvo za podjetništvo bo odslej na svoji spletni strani dnevno objavljalo povprečni ceni neosvinčenega bencina in dizelskega goriva na državni ravni na avtocestah in povprečne cene teh dveh goriv po pokrajinah.

Bencinski servisi na avtocestah morajo poleg svojih prikazovati tudi povprečne cene na državni ravni, ostali servisi pa povprečne cene v pokrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danes je glede na podatke ministrstva na državni ravni povprečna cena bencina 1,984 evra, dizla pa 1,854 evra na liter. Bencin je najdražji na območju Bolzana (1,945 evra) in v Apuliji (1,943 evra), navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Minister Adolfo Urso je dejal, da bo lahko odslej vsak potrošnik preveril, ali plačuje nadpovprečno ceno, in da bodo lahko s tem ukrepom ustavili "špekulacije s cenami goriv".

V Italiji že dlje čas poteka razprava o podražitvi goriv. Posebej v zadnjih dveh tednih so zabeležili krepke podražitve, ponekod je cena bencina presegla dva evra za liter, poroča dpa.

Generalni sekretar na ministrstvu Benedetto Mineo je po poročanju Anse dejal, da pri podražitvah v zadnjih dveh tednih niso zabeležili špekulacij, saj so se cene zvišale tudi na mednarodnih trgih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija