NI ŠLO ZA TERORIZEM: Streljanje na proslavi posledica spora; med aretiranimi dve mladoletni osebi (VIDEO)

Svet

Vodja policije v Kansas Cityju Stacey Graves je danes novinarjem povedala, da vse kaže na to, da je bilo streljanje na proslavi zmage domače ekipe v finalu lige NFL v sredo posledica spora med več osebami in ni povezano s terorizmom ali delovanjem skrajnežev, poroča ameriški medij Washington Post.

Ob koncu proslave so v sredo popoldne pri železniški postaji Union v Kansas Cityju odjeknili streli, nastala je panika. V streljanju je umrla ženska, 22 ljudi pa je bilo ranjenih. Policija je aretirala tri osebe, dve med njimi sta mladoletni, je dejala Graves. Noben izmed pridržanih sicer še ni bil uradno obtožen.

Graves je povedala še, da so žrtve stare od osem do 47 let, vsaj polovica pa je mlajših od 16 let. Trije ranjenci so v kritičnem stanju, ostali pa so lažje poškodovani in bodo po pričakovanjih kmalu okrevali, so sporočili iz treh bolnišnic, ki so sprejele ranjene.

Župan mesta Quinton Lucas pa je dejal, da bodo v prihodnje dobro razmislili, ali bodo še kdaj gostili podobno veliko prireditev, ki je v sredo na ulice Kansas Cityja privabila skoraj milijon ljudi. Za varovanje je skrbelo več kot 800 policistov.

V mestu, ki ima okrog 500.000 prebivalcev, so lani zabeležili 182 umorov, večinoma s strelnim orožjem. Zvezna država Missouri, kjer se nahaja Kansas City, ima sicer eno najbolj ohlapnih zakonodaj glede orožja v ZDA.

Župan Lucas se je pridružil različnim pobudam za omejitev dostopa do orožja v mestu, vendar pa imajo v Missouriju oblast republikanci, poleg tega pa vrhovno sodišče ZDA v trenutni sestavi pogosto razveljavi morebitne poskuse omejitev pravice do nošenja in posedovanja orožja na ravni zveznih držav.

Z incidentom so seznanili tudi predsednika Joeja Bidna, ki že več let zaman poziva ameriški kongres, naj sprejme strožjo zakonodajo glede orožja.

Strelski napadi na proslavah ob športnih dosežkih sicer v ZDA niso redkost. Lani je bilo v streljanju v Denverju na proslavi zmage ekipe Denver Nuggets v finalu košarkarske lige NBA ranjenih več ljudi, streli pa so odjeknili tudi v Teksasu, kjer je ekipa Texas Rangers proslavljala zmago v državnem prvenstvu v baseballu.

Kansas City Chiefs so v nedeljo v finalu lige ameriškega nogometa NFL premagali ekipo 49ers iz San Francisca in tako z osvojitvijo Super Bowla ponovili lanski uspeh. Letošnja finalna tekma je podrla vse rekorde po številu gledalcev, tako v ZDA kot drugod po svetu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija