NEW YORK TIMES O TRSTU: Pozabljeno pristanišče kot nova kitajska vrata v Evropo?

Trst

V ameriškem časniku New York Times so objavili članek novinarja Jasona Horowitza, ki se je razpisal o priložnostih tržaškega pristanišča, ki jih prinaša dogovor s Kitajsko. Horowitz je direktor dopisništva New York Timesa v Rimu.

Jason Horowitz je v članku z originalnim naslovom 'A forgotten italian port could become a Chinese gateway to Europe' (v prevodu: Pozabljeno italijansko pristanišče bi lahko postalo kitajski vhod v Evropo) predstavil Trst kot pristaniško mesto, ki je v preteklih stoletjih imelo ključno vlogo, zadnjih 70 let pa je "tržaški geopolitični sijaj oslabel, mišmaš starega sveta in srednjeevropskih kultur pa je postal postan kot stara rezina štrudlja v eni izmed elegantnih mestnih kavarn".

Horowitz meni, da če je Trst pripravljen na preporod, gre zasluga Kitajcem. Kitajski predsednik Xi Jinping bo ta teden obiskal Rim z namenom, da podpiše neobvezujoč dogovor o sodelovanju pri projektu nove svilne poti 'En pas' (v prevodu: Ena pot). Gre za dogovor, ki naj bi Italiji omogočil celo vrsto kitajskih investicij, tudi v povezavi s tržaškim pristaniščem.

Italijanski predsednik pristaniške uprave Zeno D'Agostino naj bi Horowitzu potrdil, da Trst ponovno prevzema osrednjo vlogo, kakršno je imel v času avstro-ogrskega cesarstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  21 .03. 2019 ob  08: 40
Vi, dragi politiki, se pa še kar naprej prepucavajte o drugem tiru, vhodu v luko , potniškem terminalu...,
vključno z famoznim referendumrašem in njegovo podporno stranko!
Drek |  20 .03. 2019 ob  13: 13
Lili | 20 .03. 2019 ob 12: 41 : Ah ta zlobni pokvarjen , oportunisticni Trst a? To najvecje slovensko mesto preteklosti...
Ah..tej pokvarjeni kitajci, raje da nam vladajo posteni americani, kateri niso podpisali ene mednarodne konvenkcije in mecejo bombe vsepovsod, je tako?
Lili |  20 .03. 2019 ob  12: 41
-1
Trst je vedno živel na enak način...brezkompromisno so izkoristili moment v katerem so bili...samo, da sedaj bodo to trojanska vrata! Kitajci osvajajo svet! In mi, bomo ...pa zelo zelo kmalu..postali "kitajčki"
Drek |  20 .03. 2019 ob  12: 25
Motoviltz | 20 .03. 2019 ob 12: 06
Ne stekam , kaj naj bi imeli veze partizani, razen tega da je bila Luka Koper zgrajena z anglo ameriskim denarjem , v zameno ,da Tito pusti Trst anglo americanom.
Torej je luka nastala zaradi politicnih razlogov , ne strateskih, saj je imela Jugoslavija dosti drugih luk na tem obmocju.
Motoviltz |  20 .03. 2019 ob  12: 06
Me zanima koliko let bomo še nasedali raznim nostalgikom fašizma in samooklicanim predstavnikom partizanskega osvobodilnega boja.
Ker ravno v temu je štos.
Vse peripetije z drugim tirom so tudi posledica tega.
Že pred 15 leti so nam v EU predlagali, da povlečemo tir do Trsta in potem naprej.
Ta zgodba se bo verjetno uspešno zaključila in bo Trst postal glavni link do vzhoda.
Kaj pa mi ?
A bomo napadli Trst z enotami OF ?
Drek |  20 .03. 2019 ob  10: 48
No mogoce se bomo zbudili iz sanj o uspesnosti Luke Koper. Zgodbe o uspesnosti, strateskem pomenu itd. Luke Koper so FARSA. Luko je treba zapret, imamo samo stroske z njo katere placujemo drzavljani, dobicke pa si delijo privatniki. ZAPRET LUKO KOPER!