NEVERJETEN PORAST IZSILJEVANJ Z INTIMNIMI POSNETKI: Oškodovanka nakazala 62 tisočakov, ne nasedajte

Slovenija

V nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT opozarjajo pred spletnimi manipulacijami, ki temeljijo na čustveni manipulaciji. Ne le, da so žrtve pod hudim psihičnim pritiskom, goljufi jim izpulijo precej visoke vsote denarja.

Število primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki se je lani, v primerjavi z letom 2017, povečalo za osupljivih 400 odstotkov. Letos število oškodovancev ni upadlo. Gre za obliko izsiljevanja, ki je poznana pod imenom 'sextortion' in se je pri nas pojavila leta 2015.

Običajen scenarij je takšen, da neznanka z izzivalno profilno sliko pošlje prošnjo za prijateljstvo na Facebooku. Nato prepriča žrtev, da se sleče pred kamero in ko prejme posnetek, začne izsiljevati. Izsiljuje s tem, da bo posnetek poslala družini in prijateljem, če ji žrtev ne nakaže denarja. Gre za zelo visoke vsote, tudi več tisoč evrov. Tarče tovrstnih goljufov so najpogosteje mladi moški, ki dobijo tudi grožnje.

Ženske so najpogosteje žrtve ljubezenske prevare. Vsote, s katerimi jih izsiljujejo, pa še dosti višje. Letos so takšne žrtve svojim 'krvnikom' nakazale v povprečju dobrih 12.000 evrov (lani je bil povprečen znesek 9.120 evrov). najvišji znesek, ki ga je žrtev nakazala izsiljevalcu, je bil 62.000 evrov.

Na Facebooku je znana še ena oblika goljufije, ko goljufi preko lažnega profila pošljejo prošnjo za prijateljstvo, nato v pogovoru z žrtvijo razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo – opisujejo se kot osamljeni marinci, ovdoveli zdravniki z majhnimi otroki, človekoljubni delavci in podobno. Nato začnejo prositi za denar. Tem prošnjam pa ni konca, dokler ženska ne ugotovi, da je žrtev prevare.

Pri SI-CERT opozarjajo, da ne nasedajte neznancem. Ne pošiljajte svojih golih fotografij in ne igrajte na zaupanje, ko se začnejo prošnje za denar.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  29 .10. 2019 ob  17: 42
Še premalo so jih olupili. Za kojega vraga je treba non stop viset na faceboku, dodajat neumne fotografije , posnetke, objavljat kam in kdaj greš od doma,...