NEVEDNOST SVETOVALCA KULTURNEGA MINISTRA: Zahteval je odpravo imena Titove ulice

Svet

Svetovalec italijanskega kulturnega ministra Francesco Giubilei je sredi lanskega leta od rimskega župana Roberta Gualtierja zahteval, da se odpravi ime Titove ulice v Rimu. Zgražal se je nad tem, da v glavnem italijanskem mestu zavračajo poimenovanje ulice po nekdanjem italijanskem politiku, ustanovitelju in vodji neofašističnega socialnega gibanja Giorgiu Almiranteju, ohranjajo pa ulico, ki nosi ime po "nasilnem jugoslovanskem predsedniku".

Francesco Giubilei

Rimski župan Giubilei je mladega in nevednega svetovalca poučil, da v Rimu nobena ulica ne nosi imena po Josipu Brozu Titu, je pa ulica, ki nosi ime po rimskem cesarju Titu (lat. Titus Flavius Caesar Vespasianus Avgustus). Mladenič se za svoje izjave ni opravičil, ampak se je izgovoril, da ni mislil zgolj na Rim, temveč na vse ulice v Italiji, ki so poimenovane po predsedniku Titu.

Afera, ki je lani polnila italijanske medije, je nekoliko potihnila v pozabo, a je nanjo v zadnji številki tedenske priloge Corriere della Sera 7 spomnil komentator Fabrizio Roncone, ki je ob tem zapisal, da malce več resnosti še posebej na italijanskem kulturnem ministrstvu ne bi škodilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vid |  15 .03. 2023 ob  07: 45
Stronzi si nasche, maestri si diventa. -Titus Flavius Caesar Vespasianus Avgustus
ManofSteel |  14 .03. 2023 ob  17: 36
-3
Če greste mal pogledat bolj podrobno na te twite...boste opazili še bolj zanimiv komentar, sploh za tiste reveže, ki se še danes klanjajo Titu in komunističnemu režimu. Citiram" Dovremo fare un monumento a Tito, per averci aiutato durante la Liberazione, aver liberato territori Italia e soprattutto per averci regalato Trieste in cambio della pace.

Comprate un libro di storia." Konec citata. Tako da tisti napis Tito, ki stoji na krasu...Italijani se vam režijo v face ! bwahahahahahahaha
kokodek |  14 .03. 2023 ob  13: 18
haha, saj tudi naši janševiki niso dosti boljši
Ištrijan |  14 .03. 2023 ob  12: 03
10
Regional, mal strokovnosti in poznavanja ne bi škosilo niti v vaši hiši. Ni Giorgio Alarmante! Temveč Giorgio Almirante! Gre za znanega fašista!

Funzionario del regime fascista durante la Repubblica Sociale Italiana per la quale ricoprì la carica di capo di gabinetto al Ministero della cultura popolare, fu esponente di spicco della Prima Repubblica mantenendo la carica di deputato dal 1948 alla sua morte.

hribi |  14 .03. 2023 ob  10: 29
12
Podobno izobraženega svetovalca župana smo imeli tudi v MOK. Ampak nas je bil malce pametnejši. Kasneje je bil tudi svetovalec direktorju Marjetice.