NEVARNOSTI ELEKTRONSKIH CIGARET: Tudi to se vam lahko zgodi, opozarja zdravnik (VIDEO)

Svet

Seznam nenavadnih stranskih učinkov vapinga se še povečuje, zdravniki pa zdaj svarijo pred 'vape jezikom'. Ker je uporaba elektronskih cigaret dosegla razsežnosti epidemije, zlasti pri mladih, so se strokovnjaki odločili, da bodo na družbenih omrežjih ozaveščali ljudi o vplivu le-teh na zdravje. 

"Vape jezik je, ko začneš izgubljati okus, ker si preveč kadil," je na TikTok platformi v videoposnetku povedal dr. Stewart Beggs, kozmetični zobozdravnik iz Združenega kraljestva. Vapi z okusom so postali osupljivi priljubljeni. Raziskava Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) iz leta 2022 je pokazala, da 85 odstotkov študentov, ki kadijo, uporablja elektronske cigarete z okusom, najpogosteje z okusi sadja, sladkarij, sladic in mete.

Študija z Ohio State University je pokazala, da bi 40 odstotkov mladih opustilo vapeanje, če bi bili e-cigareti z okusom prepovedani. Sladek okus dobijo zaradi dodanega sladkorja in sladkornega alkohola, za katerega je že dokazano, da povzroča karies in bolezni dlesni. Študija iz leta 2021 v reviji Frontiers in Oral Health je pokazala, da bodo kadilci cigaret ali e-cigarete prej zboleli za boleznimi dlesni kot nekadilci. Beggs je dejal, da ima 'vape jezik' več neprijetnih stranskih učinkov, vključno s suhimi usti, dehidracijo in celo popolno izgubo okusa.

@drstewartbeggs Do you vape? You might have vaper’s tongue #vaperstongue #vape #vaping #drstewart #oralcare #vapetok #vapetongue ♬ Chill Vibes - Tollan Kim

E-cigarete, zlasti naprave za enkratno uporabo z neverjetno visokimi količinami nikotina, so v zadnjih letih odletele s prodajnih polic, pri čemer je prodaja med pandemijo covida narasla za več kot 46 odstotkov glede na poročilo CDC. Pravzaprav se je prodaja vapov za enkratno uporabo od januarja 2020 do decembra 2022 več kot podvojila, pri čemer je bilo lani skoraj 52 odstotkov celotne prodaje enot e-cigaret za enkratno uporabo. Posebej priljubljene so med mladimi, poročajo britanski mediji.

Po podatkih Urada za hrano in zdravila (FDA) več kot devet odstotkov ameriških najstnikov uporablja e-cigarete v primerjavi z malo manj kot osmimi odstotki v Veliki Britaniji. Poleg tega več kot 14 odstotkov srednješolcev v ZDA, približno 2,14 milijona najstnikov, trenutno uporablja e-cigarete.

Če imate 'vape jezik', je prvi korak omejevanje te navade. "Nehajte kaditi ali zmanjšajte kajenje, saj bo to res pomagalo," je dejal dr. Beggs. Medtem ko poskušate opustiti razvado, se osredotočite na zdravljenje simptomov. To vključuje pitje več vode za preprečevanje dehidracije in dajanje prednosti ustni higieni. Redno ščetkanje, nitkanje in čiščenje jezika lahko pomagajo, je dejal dr. Beggs.

Ko enkrat zdravite simptome, je najboljša stvar, da zmanjšate ali prenehate s kajenjem, saj ne želite 'vape jezika' nazaj, je rekel dr. Beggs. "Želite okusiti svojo hrano?" je še dejal ter zaključil posnetek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija