NEURJE ZAJELO TUDI PRIMORSKO: Največ dežja na Krasu, največ intervencij na Obali (FOTO)

Slovenija

Uprava za zaščito in reševanje poroča, da se je okoli poldneva nevihtno dogajanje iznad Italije in severnega Jadrana razširilo tudi nad Slovenijo. Pojavljali so se krajevno močnejši nalivi, sunki vetra in številni udari strel. Največ padavin so izmerili na Krasu. Gasilci so imeli največ dela na Obali, v okolici Sežane ter na območju Ljubljane.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je na merilni postaji Godnje na Krasu ob 13. uri v pol ure padlo kar 43,8 milimetrov padavin, na Nanosu 33,7 milimetrov, ob 14. uri v Kočevju 20,35 milimetrov in v Osilnici 27,89 milimetrov dežja.

Po navedbah uprave je bilo najhuje na Obali in v okolici Sežane ter na območju Ljubljane. Po do sedaj zbranih podatkih so zabeležili 35 dogodkov v povezavi z neurjem, aktiviranih je bilo 47 gasilskih enot, od tega tri poklicne. Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz različnih objektov, odmašili jaške in prekrili nekaj streh objektov.

Udari strel so poškodovali ostrešje petih objektov, električni napeljavi, dva dimnika, ulično svetilko in zanetili požar električne napeljave v naselju Gorenje Brezovo v občini Ivančna Gorica. poškodovali so tudi podstrešje v naselju Hruševo v občini Dobrova - Polhov Gradec, kozolec in gospodarski objekt v naselju Dedni dol v občini Ivančna Gorica ter stanovanjsko hišo v Apihovi ulici v Ljubljani, so sporočili iz uprave.

Zaradi napovedanih večjih količin padavin je povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji, je Geološki zavod Slovenije zapisal v obvestilu medijem. Zemeljski plazovi so možni tudi v ostalih predelih države, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Arso opozarja pred naraščanjem hudourniških vodotokov.

BONUS VIDEO: So cene pri naših sosedih zaradi uvedbe evra že višje?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija