Net.hr ukinil komentarje bralcev zaradi sovražnega govora

Tehnologija

Priljubljeni hrvaški spletni portal net.hr je ukinil komentarje bralcev zaradi prevelikega pritiska sovražnega govora s strani manjšega dela njihovih bralcev, ki so zlorabljali prostor za grozljive žaljivke. Zavedajo se pomena interakcije z bralci, zato so ostali odprti za odzive preko novega elektronskega poštnega naslova.

"Prvi odzivi naših bralcev po ukinitvi komentarjev so bili izvrstni, mnogi so nam čestitali za odločitev. Približno petina odzivov v prvih elektronskih poštah, ki sem jih danes prebral, pa je nadaljevala s preklinjanjem in žaljivkami," je dejal izvršni urednik portala net.hr Dalibor Dobrić.

Kot je pojasnil, je vsebina komentarjev, ki so odražali nesprejemljiva stališča dela bralcev, praviloma rednih komentatorjev, šla čez rob in so se morali odločiti za drastičen korak na tem portalu, ki je že nekaj let eden izmed treh najbolj branih na Hrvaškem.

"Ko smo odprli prostor za komentarje, smo imeli koristi vsi. Bralci so pogosto dodajali relevantne informacije in kulturno podajali svoja mnenja ali pa so nas dobronamerno opozarjali na naše morebitne napake," je dejal Dobrić.

Tudi prej so brisali komentarje, ki so žalili različne nacionalne ali družbene manjšine, otroke ali pokojne, sicer pa se niso mogli več upreti izbruhu vulgarizmov in ostudnosti. Kot so poudarili na svoji spletni strani, so želeli olikane in konstruktivne bralce zaščititi pred nepotrebno agresijo tistih, ki so pogosto usmerjali razprave v popolnoma druge smeri od izvirnega besedila.

V Hrvaškem novinarskem društvu (HND) so ocenili, da gre za pogumno radikalno potezo. Menijo, da bi bila morda boljša rešitev, če bi lahko imeli več strokovnjakov, ki bi lahko pregledali vse komentarje pred objavo, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Deli novico: