NEPRIMERNO VEDENJE DO ZDRAVSTVENIH INŠPEKTORJEV: Grožnje, zbadanja in celo fizični napad

Slovenija

Spoštovanje ukrepov se ves čas izboljšuje, kar je spodbudno, pravi Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Še vedno pa se manjšina z ukrepi ne strinja, inšpektorji, ki opravljajo nadzor, pa so deležni tudi zmerjanja, na Štajerskem so zabeležili celo primer fizičnega napada. Kot opozarja Potza, inšpektorji zgolj opravljajo svojo službo.

Deana Potza

Kot družba gremo v pravo smer, se pa manjšina z ukrepi ne strinja, jih ni pripravljena upoštevati in to tudi izraža na različne načine, je na popoldanski vladni novinarski konferenci dejala Potza.

Na zdravstvenem inšpektoratu so razne oblike neprimerne komunikacije, kot sta žaljenje in zmerjanje inšpektorjev, zaznali že poleti. Ponovno rast verbalnih napadov ter drugih oblik neprimerne komunikacije pa opažajo v jesenskem času in sovpada z zaostrovanjem ukrepov, predvsem z uvedbo obveznega nošenja mask na prostem.

"Med 'klasiko' lahko uvrstimo kršitelje, ki med postopkom v pričo inšpektorja kličejo odvetnika ter glasno poudarjajo, da se vidimo na sodišču," je dejala. Nadzore tudi zato pogosto izvajajo skupaj s policisti.

Fotografija je simbolična.

Prav tako so se, tako Potza, začele pojavljati objave z grožnjami na družbenih omrežjih. "Nedavno je tako izstopala objava seznama vseh zdravstvenih inšpektorjev v Republiki Sloveniji z imeni, priimki ter kontaktnimi podatki ter poziv k maščevanju ne samo njim, pač pa tudi njihovim družinskim članom, vključno z otroki," je navedla.

Pri tem je napovedala, da bo inšpektorat vse incidente, ki imajo znake kaznivih dejanj, naznanil organom pregona. V dveh primerih so kazensko ovadbo že vložili. "Opravljanje nadzorov in pisanje glob niso nikogaršnji hobi, gre enostavno za opravljanje službe," je poudarila.

Predstavila je tudi poročilo o delo v obdobju od 1. do 8. novembra. Po njenih besedah je sedaj na terenu nadzornikov veliko več, kar pa ni posledica novih zaposlitev, temveč razširitve pristojnosti tudi na druge inšpektorate, policijo in občinsko redarstvo. To pa se že odraža tudi v bistveno večjem številu opravljenih nadzorov in več izrečenih prekrškovnih sankcijah.

V omenjenem obdobju je bilo skupno opravljenih 2459 nadzorov in izrečenih 95 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 53.200 evrov. Izrečenih je bilo tudi 183 opozoril po zakonu o prekrških ter 101 upravni ukrep.

Samo zdravstveni inšpektorat je opravil 1322 nadzorov. Izrekli so 55 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.400 evrov. Gre za nadzore v gostinstvu, v trgovinah, na področju storitvenih dejavnosti, na primer v kozmetičnih in frizerskih salonih ter cvetličarnah, je pojasnila Potza.

Na zunanjih javnih površinah so opravili 568 nadzorov, izrekli so 39 sankcij v skupni vrednosti 15.600 evrov. Pregledali pa so tudi 134 večstanovanjskih stavb ter izdali dve ureditveni odločbi in dve opozorili po zakonu o prekrških.

Sicer pa so se zdravstveni inšpektorji na predlog policije v petek, 13. novembra, policistom pridružili tudi na mejnih prehodih Obrežje, Metlika in Vinica. Pregledanih je bilo 177 avtomobilov in izdanih skupaj 54 plačilnih nalogov zaradi kršitve prepovedi prehajanja občin. Največ, in sicer 32, je bilo kršitev na Obrežju.

Dodala je, da so bile v nekaterih avtomobilih tudi osebe iz različnih gospodinjstev, kar ni več dovoljeno. Ker pa je šlo za prvi dan veljavnosti odloka, so v teh primerih izdali le opozorila.

Zdravstveni inšpektorji so sicer v teh dneh prisotni tudi na površinah za rekreacijo, kot so v Ljubljani in okolici Šmarna gora, Rožnik, Golovec, Rašica in podobno. Prejeli so tudi 1814 prijav, od tega največ na področju gostinstva, na drugem mestu pa so javna mesta in površine.

Potza je poudarila, da posameznika v odgovorno ravnanje ne more prisiliti noben ukrep, ter vse pozvala k spoštovanju ukrepov. "Ne vabite prijateljic na kavo in sosedov na šnops. Bodite zgled svojim otrokom, otrokom sosedov, najstnikom iz sosednjega bloka. Razložite jim, da je takšno stanje samo začasno. Razložite jim, da bolj, kot bomo stanje okoli nas ignorirali, dlje časa bo trajalo," je še opozorila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  16 .11. 2020 ob  20: 53
nasplošno ni vredu, ma eni si pa zaslužijo tudi kacot