NEPREMIČNINA ALI LASTNIŠTVO PLOVILA NI VEČ IZJEMA ZA PREHOD MEJE: Celo dnevni delovni migranti imajo omejitev

Slovenija

V okviru strožjih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa danes stopajo v veljavo spremembe glede prehajanja državne meje. Lastništvo nepremičnine ali plovila v sosednji državi ni več med izjemami za prehajanje meje brez karantene. Izjema za vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani pa je mogoča le v drugi državi članici EU ali schengna.

Doslej so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, ne da bi pri vrnitvi v državo potrebovali negativni test na koronavirus ali šli v karanteno. Te izjeme od danes ni več.

Prav tako niso več mogoči obiski ožjih družinskih članov zunaj EU oziroma schengenskega območja za 72 ur. "Po domače, preživljanje vikendov v BiH ali Srbiji ne bo več mogoče," je v četrtek pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Izjema za čezmejne dnevne delovne migrante, ki imajo delovno razmerje v eni od članic EU ali schengenskega območja, se časovno omejuje na 14 ur po prehodu meje. Doslej je veljalo, da je bil med izjemami od obvezne karantene tudi prehod meje zaradi neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov, ki ni trajal več kot 48 ur. Ta izjema zdaj velja le za nujne poslovne razloge, časovna omejitev pa se skrajšuje na 12 ur.

Nekaj sprememb je tudi na rdečem seznamu, kjer so zdaj v celoti vse sosednje države. Osebe, ki jim je bila odrejena karantena zaradi prihoda v Slovenijo iz rdeče države, imajo možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom na koronavirus. A lahko karanteno na tak način prekinejo šele po petih dneh. Se pa napotitvi v karanteno še vedno lahko izognejo, če ob prehodu meje predložijo negativni izvid testa za prisotnost virusa, ki ni starejši od 48 ur.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija