NEPRECENLJIVA TABORNIŠKA IZKUŠNJA: Koprske otroke čaka 12 nepozabnih dni na poletnem taboru

Koper

Poletje je za večino najlepši letni čas, sploh za otroke, saj so takrat šolske počitnice, ko svoj prosti čas lahko namenijo različnim aktivnostim, za katere je med letom premalo časa. Res pa je, da se je način življenja in s tem tudi preživljanja prostega časa, v zadnjih letih zelo spremenil. Včasih je bilo veliko več druženja med otroci in s tem pristne igre v naravi, danes pa je zgodba malce drugačna. Otroci so bolj ali manj 'privezani' na različne informacijske tehnologije in družabna omrežja. To pa v praksi dejansko pomeni, da so osamljeni. Druženja v naravi namreč ni mogoče dobiti na spletu. Zaradi velike navezanosti na sodobna komunikacijska omrežja, mnogi mladi dejansko ne vedo, kaj bi s prostim časom. Kljub vsemu naštetemu pa so na voljo priložnosti, da otroci kvalitetno svoj prosti čas preživijo v družbi sovrstnikov v naravi, obenem pa si pridobijo še različne veščine in znanja, ki jim bodo koristila v življenju. Ena izmed takšnih priložnosti je taborniško druženje z vrstniki v naravi. 

Taborništvo je v Sloveniji zelo razširjena oblika življenja z naravo in druženja, saj je taborniških rodov po državi več kot 70. Tudi na Obali deluje nekaj taborniških rodov, med njimi je tudi Klub tabornikov KOST Koper oziroma 'Koprskih Starih Tabornikov', kot je dejal njihov predsednik Matija Čok.

Klub tabornikov KOST Koper je bil ustanovljen oktobra 1996 kot prostovoljna in neprofitna mladinska organizacija s statusom delovanja v javnem interesu. Cilj delovanja društva je, da skrbijo za uveljavljanje taborništva in zdravega življenja v naravi in vzgojo mladih v taborniških veščinah ter promocijo taborništva. Cilje pa dosegajo z organiziranjem in izvedbo letnih taborov in medletnih taborniških akcij ter s povezovanjem in sodelovanjem z drugimi sorodnimi društvi in organizacijami doma in v tujini.

Osnovno geslo taborništva je 'Z naravo k boljšemu človeku', slednji pa usmerja vse njihove aktivnosti. Tekom leta izvajajo razne dejavnosti, kot so letno taborjenje otrok, kamp Zelenci, izobraževalni pohodi, čistilne akcije, izmenjevalnice, izobraževalne delavnice ... Vključeni so tudi v sistem civilne zaščite. Ponosni so na to, da že skoraj tri desetletja pomembno prispevajo k razvoju in vzgoji mladine v Mestni občini Koper.

V uvodu pogovora s predsednikom Matijem Čokom, nas je zanimalo, kdaj in na kakšen način se je sam spoznal s taborništvom. Povedal nam je, da je tabornik že od rojstva, saj sta bila njegov oče Bačo in stric Fiš ena od ustanoviteljev društva, zato je že od malih nog hodil na tabore: "V vseh letih sem pri tabornikih spoznal ogromno prijateljev, ki so še danes moji najbližji, obenem sem se izuril v številnih taborniških in vodstvenih veščinah."

Glede zanimive taborniške izkušnje je izpostavil odnos okolja do otrok, ki ga oblikujejo zlasti preko pozitivnih izkušenj v naravi. "V ta namen na taboru z otroki kurim ognje, gradim bivake, nabiram užitne rastline, merim azimute, pohajam po gozdu in kuham," je pojasnil.

Po njegovih besedah je tabor skupnost: "Zamislite si, da tudi več kot 60 ljudi 12 dni živi v enem skupnem prostoru. V tem primeru v gozdu. Vsak od taborečih, od najmlajšega do najstarejšega, je odgovoren, da se imamo vsi skupaj dobro. Razdelimo si naloge, pomoč v kuhinji, straženje tabora, nabiranje drv, kurjenje ognja. Vsa ta pozitivna energija in sodelovanje pomeni, da živimo in dihamo kot eno in da je to ena res neprecenljiva izkušnja," je izpostavil Čok.

Ob tem je dodal, da je vsak tabor svoja dogodivščina. Je pa izpostavil lanskoletno izkušnjo, ko so jih ujele poplave, ki so zajele skorajda celotno Slovenijo: "Taborili smo v Gornjem Gradu pri Kamniku, v samem žarišču poplav. Odneslo nam je kopalnico in kuhinjo, nekaj škode je bilo tudi na šotorih, medtem ko smo taboreči na srečo ostali nepoškodovani. Na pomoč so nam priskočili domačini in Civilna zaščita Slovenije, za kar se jim iz srca zahvaljujemo. Na koncu je prišlo samo do materialne škode, tako da moram tudi to izkušnjo opisati kot pozitivno. Do danes smo večino škode že uspešno sanirali. Pri tem so nastali veliki stroški, a so nam na pomoč priskočili številni, zato bi se rad vsem donatorjem na tem mestu iskreno zahvalil."

O taborništvu in druženju v naravi nam je 17-letna tabornica Ida povedala, da na tabore hodi že devet let in da je prepričana, da se nikoli ne bo prenehala udeleževati taborov: "Ko se tabor zaključi, sem vedno žalostna. Potem čakam, da bo leto naokoli, da se ga lahko spet udeležim. Da bom spet v naravi in se družila z najboljšimi prijatelji, da bomo skupaj prepevali ob ognju, uživali ob taborniških igrah … V glavnem, pri tabornikih ni nikoli dolgčas."

Da je taborništvo prava odločitev, je prepričan tudi 10-letni Tine, ki je bil prvič na taboru lani. "Zelo sem se zabaval in spoznal veliko novih prijateljev, obenem sem bil veliko v naravi. S seboj nisem imel telefona in druge tehnologije. Meni je bilo zelo dobro, zato grem letos ponovno na tabor, s seboj bom pa vzel še dva prijatelja iz šole. Komaj čakam," je povedal Tine.

Vsakoletni vrhunec je za Klub tabornikov KOST Koper poletno taborjenje. Letos ga organizirajo med 23. julijem in 3. avgustom ob reki Krki v vasi Karlče. Taborni prostor se nahaja v neposredni bližini Kostanjevice na Krki. Kot vsako leto tudi letos pričakujejo nepozabnih 12 dni v šotorih, s preučevanjem okolice, sobivanjem z domačini in njihovimi naravnimi in kulturnimi značilnostmi. Vsak dan bodo po programu izvedene številne aktivnosti, temelječe na taborniških veščinah. Ker so na tem mestu pred desetimi leti že taborili, se na osnovi preteklih izkušenj taborjenja v tem idiličnem predelu Dolenjske še posebej veselijo.

Kot je še povedal Čok, so s pomočjo donatorjev obnovili vso opremo, ki je bila uničena v lanskoletnih poplavah, tako da se obeta novih nepozabnih 12 dni. Tabor se začne 23. julija in bo trajal do 3. avgusta. Za več informacij o poletnem taboru jih lahko kontaktirate na taborniki.kost.koper@gmail.com.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija