NEPRAVILNO VGRAJEN KAMIN ZASTRUPIL ENO OSEBO: Policisti opozarjajo pred smrtno nevarnim plinom

Kronika

V večstanovanjski hiši v Gorenji vasi se je v ponedeljek ponoči ena oseba zastrupila z ogljikovim monoksidom, oseba ni življenjsko ogrožena. Evakuirali so tudi ostale prebivalce. Plin je nastal pri uporabi nepravilno vgrajenega kamina. Ob tem policisti pozivajo k previdnemu ravnanju pri uporabi toplotnih teles in peči.

Do zastrupitve je prišlo v ponedeljek okoli 23.30. Osebo, ki se je zastrupila z ogljikovim monoksidom, so reševalci prepeljali v zdravstveno oskrbo, oseba pa ni življenjsko ogrožena. Evakuirali so tri nepoškodovane stanovalce, ki so trenutno nastanjeni pri sorodnikih, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Kriminalisti so ugotovili, da je plin nastal pri uporabi nepravilno vgrajenega kamina v enem od prostorov stanovanjske hiše, ki ni omogočal odvajanja dima, dim pa se je po kurjenju na trda goriva začel kopičiti v hiši. Postopek še poteka, z ugotovitvami pa bodo kriminalisti seznanili pristojno državno tožilstvo.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa. Nastane med zgorevanjem ob nezadostni količini kisika. Tako ogljikov monoksid nastaja pri rabi plinskih gorilnikov in drugih toplotnih teles, v pečeh na trda, tekoča ter plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Nevarnost zastrupitve pa nastane ob uporabi odprtega ognja v zaprtih prostorih, ko ni ustreznega odvoda plinov, in tudi ob delovanju avtomobila v garaži.

Že zelo majhna količina ogljikovega monoksida v zraku je lahko smrtno nevarna, so opozorili policisti.

Oseba, ki se zastrupi z majhno količino ogljikovega monoksida, se počuti slabo, je omotična in ima glavobol. Pogosto tudi tožijo zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavijo zmedenost, bruhanje, motnje vida, motnje zavesti, oseba lahko pade v komo, motnje srčnega ritma ter težave z dihanjem. Otroci, starejši in bolniki so bolj občutljivi že na nizke koncentracije ogljikovega monoksida v zraku.

Po opozorilu policije je pomembno, da sami ne izvajamo posegov v dimnike in kurilne naprave ter da jih redno pregledujejo in vzdržujejo pristojne osebe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija