NEPOZABEN TEDEN: Na Debelem rtiču letos kar sto udeležencev

Ankaran

Rotarijanci iz Kopra in Milj na Debelem rtiču že osmo leto pripravljajo mednarodni kamp za otroke s posebnimi potrebami. Kamp je v teh letih skupno gostil 500 udeležencev med otroki in njihovimi spremljevalci, letos pa se jih bo v dveh tednih zvrstilo kar sto. Udeleženci prihajajo tako iz Slovenije kot z Italije, pa tudi iz Hrvaške in Avstrije.

Letošnji kamp, ki ga v mladinskem letovišču in zdravilišču na Debelem rtiču že tradicionalno organizirata rotarijska kluba iz Kopra in Milj v sosednji Italiji, je prelomen, saj so ga prvič podaljšali z enega na dva tedna, s tem pa tudi podvojili število vključenih otrok in njihovih spremljevalcev, je na današnji novinarski konferenci pojasnila predsednica koprskega kluba Andreja Rihter.

V tabor, kjer so otroci s posebnimi potrebami deležni celostne terapije in plavanja ter družabnega življenja ob morju, se zadnja leta vključujejo tudi otroci iz Hrvaške in Avstrije, nad sodelovanjem s koprskim in miljskim klubom pa sta bila navdušena tudi predstavnika rotarijancev iz hrvaške Reke in Avstrije.

Letos se bo tako v dveh terminih zvrstilo 50 varovancev in še toliko njihovih spremljevalcev. Udeležence spremljajo različni terapevti, ki jim nudijo strokovno podporo, posebna vrednost kampa pa sta njegova socialna inkluzivnost ter ustvarjanje novih izkušenj in povezav med mladimi in odraslimi iz različnih držav.

Za predsednika miljskih rotarijancev Lorenza Capalda je tabor edinstvena izkušnja tako za udeležence kot za prostovoljce, prvi mož Rotary klubov dežele Veneto Alberto Palmieri pa je izpostavil, da otrokom na tovrstnih taborih dajejo možnost drugačnega preživljanja vsakdana, sam pa je pri otrocih opazil predvsem sproščenost in veselje.

Število udeležencev vsako leto narašča, hkrati z njim pa tudi število prostovoljcev, je ugotavljal organizator italijanskega dela tabora Ferruccio Divo. Prav tako vsako leto glede na pretekle izkušnje dopolnjujejo in izboljšujejo program z namenom, da ostane za udeležence to nepozaben teden. "Ni enega, ki bi odšel, ne da bi rekel: Upam, da se vidimo prihodnje leto," je dodal.

Organizator slovenskega dela tabora Veselko Ojo pa je spomnil, da so rotarijanci v teh letih izvedli tudi številne donacije za infrastrukturo na Debelem rtiču.

Deli novico: