NENUJNE TRGOVINE BODO ZAPRTE ŠE VSAJ EN TEDEN: Kacin pojasnil, katere omejitve so podaljšane

Slovenija

Vlada je danes za sedem dni podaljšala zaprtje nenujnih trgovin ter prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Začasno je ustavila tudi roke za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih in za 14 dni podaljšala obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje v večstanovanjskih stavbah.

Jelko Kacin

Vlada se je na današnji redni seji na Brdu pri Kranju kot vsak teden seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in izvajanjem ukrepov za obvladovanje in zamejitev epidemije covida-19, je na popoldanski novinarski konferenci povedal Jelko Kacin. Pri tem je bila vlada osredotočena na načine testiranje, število novih okužb, vdore v domove starejših občanov in na razmere v bolnišnicah.

Glede na aktualne razmere je sklenila, da za teden dni podaljša omejitve, ki se nanašajo na začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, tudi na področju voznikov in vozil. Vladna odločitev je bila pričakovana in pomeni, da se vsaj še sedem dni ne bodo izvajale dejavnosti, kot so usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil, prav tako ostajajo zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem.

Poleg živilskih trgovin bodo lahko odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo blago za osebno nego in čiščenje. Izjeme so na primer tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke in zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe ter servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles. Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev na daljavo.

Vlada je danes sprejela tudi sklep o začasnem prenehanju rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, s čimer se začasno ustavijo roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih določeni z zakonom, je še pojasnil Kacin. To je ugotovila na podlagi zakona o sodiščih, ki določa, da roki ne tečejo, če je zaradi izrednega dogodka onemogočeno poslovanje vseh sodišč in oteženo uveljavljanje pravic strank. Zadržanje teka rokov sicer ne sme trajati več kot tri mesece.

Odločitev glede podaljšanja drugih protikoronskih ukrepov, kot so omejitev gibanja ponoči in prehajanja med občinami, bo vlada sprejela v petek na dopisni seji, je Kacin pojasnil za STA.

Pričakovati je tudi odločitev glede izobraževanja, ki trenutno za vse osnovnošolce in dijake, pa tudi študente, poteka na daljavo. Kacin je na današnji tiskovni konferenci pojasnil, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravlja pogoje, ki bi jih uveljavili takrat, ko bo lahko začela z delom v šoli prva triada. Ti bodo nekoliko drugačni, kot so bili v preteklosti.

Ob tem je spomnil na polemike, ali je primerno z zaščitno masko naslavljati predšolske otroke ter prvo in drugo triado. Pedagoška stroka je trdila, da je to treba početi brez mask, posledično pa se je okužilo precej pedagoških delavcev, je navedel Kacin. Kot je razbrati iz njegovih besed, bi NIJZ lahko predlagal nošnjo mask tudi za učitelje v nižjih razredih.

"Moja vnuk in vnukinja nimata nobenih težav komunicirati z menoj, kadar nosim masko, in mislim, da je večina otrok zelo prilagodljiva. Tudi učiteljski zbor se bo moral temu prilagoditi. To je v njihovem interesu, zato da se učitelji in vzgojitelji ne bodo okužili tako, kot se je to dogajalo, dokler so bili v šoli," je dejal vladni govorec.

Vlada je danes sprejela še stališče o sporočilu Evropske komisije glede pripravljenosti za strategije cepljenja in uvedbo cepiva proti covidu-19. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, slovenska vlada pozdravlja stališče komisije, saj se ta zavzema, za pravočasen dostop do varnih, učinkovitih in cenovno dostopnih cepiv. Slovenija ob tem opozarja na solidarnost med državami članicami pri medsebojni pomoči glede zalog cepiv, potrebne medicinske in zaščitne opreme.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija