NENAVADNI RAZLOGI, ZAKAJ NEKATERI MLADI DAJO ODPOVED: Veganstvo, politika in nova preproga v pisarni

Trendi

Delodajalci se soočajo s težavami pri zaposlovanju in obdržanju zaposlenih, še posebej med mlajšimi generacijami. Medtem ko so v preteklosti delavci ostajali pri svojih delodajalcih dolga leta, se danes situacija spreminja. Poleg nizkih plač, nefleksibilnih delovnih pogojev in prevelikih obremenitev, nekateri zaposleni odhajajo iz precej nenavadnih razlogov.

Nedavno je uporabnica spletnega foruma izpostavila svojo odločitev za odpoved, ker v pisarni niso ponujali veganskih obrokov. Podobne zgodbe vključujejo osebo, ki je zapustila službo, ker so vsi sodelavci podporniki Donalda Trumpa, in drugo osebo, ki se ni mogla sprijazniti z novo preprogo v pisarni. Čeprav se ti razlogi lahko zdijo smešni, kažejo na spremembe v odnosu mlajših generacij do dela.

Mlajši delavci se ne bojijo zamenjati službe, če menijo, da njihove potrebe niso zadovoljene. Raziskave kažejo, da 70 odstotkov milenijcev in pripadnikov generacije Z razmišlja o zamenjavi službe. To povzroča težave delodajalcem, ki se morajo prilagoditi novim pričakovanjem.

Razlogov za tovrstne spremembe je več. Mlajše generacije so bolj osredotočene na službe, ki jim omogočajo boljše ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Želijo si več svobode in prilagodljivosti, zato se vse pogosteje odločajo za delo na daljavo. Poleg tega imajo visoka pričakovanja glede delovnega mesta, na katerem bodo deležni osebnega in kariernega razvoja.

Nekatere uspešne korporacije, kot so Google, Apple in Microsoft, so se že odzvale na spremembe in uvedle politike, ki ustrezajo novim generacijskim pričakovanjem. Google in Apple denimo ponujata številne ugodnosti, kot so plačana porodniška in očetovski dopust, možnost dela na daljavo, brezplačna hrana in prigrizki, ter neprekinjeno izobraževanje in razvoj kariere. O tem so poročali svetovni mediji, med drugim The Guardian, CNN in BBC.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .05. 2023 ob  07: 01
plačano porodniško in očetovski dopust imamo v Sloveniji že doolgo, alora so Google, Apple, Microsoft in še kdo zelo, zelo za nami!
Pjero Panin |  07 .05. 2023 ob  17: 26
Zlato pravilo:kadar rabis nekoga ne bos dobil nobenga
Ištrijan |  07 .05. 2023 ob  16: 15
Hvala lepa in nasvidenje! V vrsti na delo caka polno ljudi, med njimi veliko manj egocentrikov in domisljavcev, da se svet za njih vrti