REZERVACIJA DVA DNI VNAPREJ: Vstopnice za to znamenitost odslej le na spletu

Svet

Priljubljeni hrvaški narodni park Plitviška jezera prodaja vstopnice samo še na spletu, kupiti pa jih je treba najmanj dva dni pred načrtovanim obiskom, so sporočili iz parka. Kot so pojasnili, se želijo s tem izogniti gneči. Dnevno število obiskovalcev v parku so omejili na med 8500 in 10.000.

Pri nakupu vstopnice na spletu je treba najprej vpisati datum in uro obiska in od tega je odvisno, ali so vstopnice še na voljo, so pojasnili na spletni strani parka, ki je eden najbolj obiskanih turističnih krajev na Hrvaškem.

Potrdilo, ki ga obiskovalci dobijo preko spleta, morajo nato na blagajni parka zamenjati za vstopnico, kar pa ima za posledico tudi več ur čakanja na vstop v park in povzroča nezadovoljstvo obiskovalcev, je poročala hrvaška televizija HTV.

Upravitelj parka Tomislav Kovačević je pojasnil, da gre za pilotni projekt ter da si prizadevajo izboljšati internetne povezave. Pričakuje, da bodo problem uredili do začetka glavne turistične sezone.

V upravi parka ocenjujejo, da se bo gneča zmanjšala z nadzorovano prodajo vstopnic in časovnico prihoda. V tem delu leta so cene vstopnic ugodnejše od tistih v glavni sezoni. Cena vstopnice za odrasle je 100 kun (13,5 evra), medtem ko bo v glavni turistični sezoni 250 kun (33,8 evra).

Lani je Plitviška jezera obiskalo nekaj manj kot 1,8 milijona obiskovalcev, kar je bilo približno 80.000 več kot v letu 2017, kažejo podatki tamkajšnje turistične skupnosti. Število obiskovalcev se je od leta 2013 povečalo za več kot 600.000.

Plitviška jezera so od leta 1979 del naravne svetovne dediščine Organizacije ZN za znanost, izobraževanje in kulturo (Unesco). Organizacija je v zadnjih letih večkrat opozorila hrvaške oblasti na vse večjo onesnaženost območja zaradi neurejene kanalizacije, ki ogroža ekosistem parka. Na nenadzorovano gradnjo apartmajev na območju pa so tudi s protestnimi akcijami lani opozorila veteranska združenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija