NENADEN PREOBRAT: Bo Musk vendarle kupil Twitter?

Svet

Ustanovitelj Tesle in podjetja Space X, milijarder Elon Musk, naj bi vendarle izpeljal načrtovani prevzem družbenega omrežja Twitter po prvotno ponujeni ceni 54,2 dolarja za delnico. Prevzem bi bil s tem vreden 44 milijard dolarjev. Twitter je, potem ko se je Musk najprej skušal umakniti iz posla, ustanovitelja Tesle tožil.

Po objavi, da bo Musk vendarle izpeljal pred meseci napovedan posel, so se Twitterjeve delnice močno podražile, zato je newyorška borza trgovanje z njimi začasno ustavila. Tečaj delnic Twitterja je pred prekinitvijo trgovanja v torek poskočil za 12,7 odstotka na 47,95 dolarja.

Musk je vodstvu Twitterja poslal pismo, v katerem je obljubil, da bo spoštoval prvotno odkupno ceno 54,2 dolarja za delnico.

Najbogatejši človek na svetu je nakup Twitterja napovedal aprila, njegovi odvetniki pa so tehnološko podjetje nato v začetku julija uradno obvestili, da Musk od posla odstopa. Kot razlog so navedli, da ga je podjetje zavajalo glede ključnih vidikov poslovanja, zlasti glede števila računov, ki da so v resnici vsiljeni (spam) ali robotsko vodeni profili (boti).

Twitter ocenjuje, da boti predstavljajo manj kot pet odstotkov uporabnikov. Poleg tega so v tem tehnološkem velikanu izpodbijali Muskovo trditev, da ima pravico odstopiti od posla, če se izkaže, da je število botov napačno, saj da ni zahteval informacij o tem, ko je vložil ponudbo za prevzem.

Podjetje Muska obtožuje, da gre le za izgovor, s katerim se želi izogniti izpolnitvi sklenjene pogodbe.

Sodni proces v tožbi Twitterja proti Musku bi se moral začeti čez dva tedna.

Analitik podjetja Wedbush Dan Ives je dejal, da Muskov očitni preobrat kaže na to, da je spoznal, da nima veliko možnosti za zmago na sodišču in da bo ta 44 milijard dolarjev vreden posel "tako ali tako sklenjen," je dejal za AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  05 .10. 2022 ob  11: 11
Elon Musk podal razumen mirovni načrt in požel ploho žalitev nehvaležnih ukrajinskih sledilcev.
Elon Musk, najbogatejši Zemljan, ustanovitelj podjetja SpaceX in predsednik uprave podjetja Tesla, ki je na začetku vojne Ukrajini podaril na stotine svojih satelitskih sistemov »Starlink«, (ki jih je nato uporabljala tudi ukrajinska vojska) je v več tvitih podal svoj »mirovni predlog« za Ukrajino.
Izvršni direktor Tesle in SpaceX Elon Musk je namreč predlagal, da naj Kijev nekoliko popusti Rusiji.
Predlagal je, da Krim, ki je bil zgodovinsko že najmanj od 18. stoletja del Rusije – do napake sovjetskega voditelja Hruščova, ki je Krim brez utemeljenega razloga preprosto dodal Ukrajini – ostane del Rusije in dobi garancije za dotok vode (ki so jo Ukrajinci ob odcepitvi takoj prekinili prebivalcem Krima).
Moskva pa da naj na svojih na novo pridobljenih ozemljih ponovno izvede referendume, tokrat pod nadzorom OZN.

Ukrajinski parlament se je na predlog odzval s preprostim »ne«, medtem ko je odhajajoči kijevski veleposlanik v Berlinu Andrej Melnik dejal, da bi bil njegov »zelo diplomatski odgovor«: »F*ck off!«
Zatrdil je tudi, da odslej nihče od Ukrajincev ne bo kupil njegove »jeb**e Tesle.« (Insajder)