NEMŠKA TURISTA NA LETALIŠČU PORTOROŽ Z DOLGIM NOSOM: Prepovedan vstop v državo, ker sta sobo rezervirala po 4. juliju, kaj se dogaja?

Piran

Danes sta na portoroško letališče s svojim zasebnim letalom prispela nemška turista, ki sta imela rezervirano sobo pri sobodajalcu iz Pirana. K nam sta prispela z Malega Lošinja na Hrvaškem. Vendar jima policisti niso dovolili vstopa v Slovenijo. Razlog naj bi bil v tem, da sta sobo rezervirala po 4. juliju letos. Če bi jo prej, bi lahko vstopila v Slovenijo. Zakaj je pomemben dan rezervacije in ne dan prihoda, smo vprašali na koprsko policijsko upravo.

Nemška turista, ki sta po prihodu na portoroško letališče ostala z dolgim nosom, so policisti poslali z letalom v Avstrijo.

Policisti naj jima ne bi dovolili zapustiti letališča oziroma vstopiti v Slovenijo, ker sta k nam prispela iz Hrvaške, z Malega Lošinja. Težava naj bi bila v tem, da sta sobo v Piranu rezervirala po 4. juliju. Če bi jo pred tem datumom, bi lahko brez težav vstopila na ozemlje naše države. Tako naj bi določali novi vladni ukrepi, nam je pojasnil sobodajalec iz Pirana, ki želi ostati neimenovan.

Kot so nam pojasnili na portoroškem letališču, dogodka ne smejo komentirati.

"Zakaj je pomembno, kdaj so rezervirali? Prišli naj bi danes," se sprašuje Pirančan, ki je ostal brez gostov. Kot je povedal, jima sobe zaradi neljubega dogodka ne bo zaračunal.

Na koprski policijski upravi so dogodek potrdili.

"V 1. odstavku 9. člena odloka je navedeno, da se osebi, ki vstopa v Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav iz 4. odstavka tega člena, ali prihaja iz teh držav, zaradi morebitne okužbe odredi karantena za obdobje 14 dni," je povedala tiskovna predstavnica za stike z javnostmi pri PU Koper, Anita Leskovec in dodala:

"V 1. odstavku 10. člena odloka je navedeno, da se prejšnja določba ne uporablja za določene izjeme, med katerimi je v 17. točki tega člena navedena izjema, in sicer 'državljane držav, ki prihajajo iz držav s seznama varnih držav, ki so bile v času rezervacije na seznamu varnih držav, in so v tem
času v Sloveniji uredili rezervacijo nočitve v nastanitvenem obratu, ne glede na to, da je bila črtana s seznama varnih držav (z zelenega seznama), in to izkazuje z dokazilom o rezervaciji'.

V 2. odstavku 10. člena odloka je nadalje navedeno, da morajo osebe, ki uveljavljajo izjemo iz 17. točke prejšnjega odstavka, ob prehodu meje predložiti negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje."

Kot je še dejala Leskovčeva, bi na kratko povedano, nemška turista, ki sta k nam prišla iz Hrvaške, ki od 4. julija ni več na seznamu epidemiološko varnih držav, morala ob uveljavljanju izjeme iz 17. točke ob prehodu meje predložiti negativni test na covid-19.

"Tega pa nista imela. Ko so jima pojasnili pogoje za vstop v Slovenijo, sta se odločila, da nadaljujeta pot proti Nemčiji," zaključuje Leskovčeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Dinksi |  14 .08. 2020 ob  10: 34
Bravo slovenija!!!
Posamezniki bodo zaslužili z izrednim stanjem, država z gospodarstvom pa bo propadla!!!!
vseved |  14 .08. 2020 ob  00: 46
16
bedaki.Domov naj raje pošljejo tisoče nevzgojenih slovenčkov ki se gnetejo po plačah kot ovce
Koper |  13 .08. 2020 ob  21: 47
Žalostno.To je res slaba reklama za Slovenijo.
Ti ljudje se prav gotovo ne bodo vrnili.