Nemška ministrica za družino bi staršem skrajšala delovni teden

Nemška ministrica za družino Manuela Schwesig (SPD) se je zavzela, da bi nemškim staršem omogočili 32-urni delovni teden, pri tem pa bi skrajšani delovni teden deloma financirali s proračunskimi sredstvi. V koaliciji in pri nemškemu gospodarstvu je njena ideja že naletela na kritiko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je za današnji Bild pojasnila Schwesigova, si želi, da bi oba starša imela krajši delovni teden, zaradi česar naj bi uvedli t.i. partnerski bonus. Izpad osebnega prihodka pri krajšem delovnem tednu pa naj bi nadomestili s proračunskimi sredstvi. Kot je še dejala, bi lahko vlada uvedla t.i. starševski dodatek plus, ki bi omogočal, da bi starši, ki imajo skrajšan delovni teden, dobili denarni dodatek.

Ob tem so iz ministrstva za družino sporočili, da bi predlog ministrice Schwesig državo stal 40 milijonov evrov na leto.

Idejo naj bi po besedah Schwesigove podpirala tudi ministrica za delo Andrea Nahles (SPD). "Ministrica za delo in jaz sva na isti strani," je dejala. Povedala je še, da naj bi ministrica Nahles pripravila tudi zakon o vrnitvi v polni delovni čas, ki bi staršem omogočil, da se v polnem obsegu vrnejo na delo. "Gospodarstvo mora biti fleksibilno in staršem, ki svoj delovni čas skrajšajo zaradi družine, omogočiti dobre karierne možnosti," je še dejala.

Nemška industrijska in trgovinska zbornica (DIHK) je že izrazila pomisleke glede predloga ministrice Schwesigove. "Osem od desetih podjetij že ponuja fleksibilni delovni čas, vsako tretje podjetje ponuja oskrbo otrok. Dodatne zakonske zahteve bi lahko ovirale ustrezne rešitve v podjetjih," je za časnik Passaueer Neuen Presse dejal namestnik predsednika DIHK Achim Drecks.

Fuchs predlog označil za finančno nevzdržnega

Namestnik vodje poslanske skupine koalicijske Krščansko demokratske unije (CSU) Michael Fuchs je predlog označil za finančno nevzdržnega. "Sprašujem se, od kod bomo vzeli denar," je dejal.

Ministrica Schwesig se je na nekatere kritike že odzvala in za nemško televizijo ZDF dejala, da bo "gospodarstvo pridobilo veliko prednost, če bo zaposlenih več strokovnjakov, posebno dobro izobražene ženske, ker bodo vedeli, da je mogoče poklic in družino dobro združiti".

Deli novico: