NEKOČ SO IMELI 7 GOSTILN, DANES NITI ENE: Obiskali smo predzadnjo istrsko vas pred mejo in zadnjo na tem koncu, kjer raste trta (VIDEO)

Koper

V iskanju istrskih krajev z nenavadnim imenom smo se tokrat odpravili v Zazid, ki je predzadnja istrska vas pred Kraškim robom. Domačini so nam zaupali kar nekaj zanimivosti o njihovem kraju in nas z odprtimi rokami sprejeli v svoje domove. Pokazali pa so nam tudi, kje najraje preživljajo prosti čas. Zazid je majhno gručasto naselje na južnem predelu Podgorskega krasa, blizu hrvaške meje. Pot do Zazida je še posebej slikovita saj vas pelje tik pod Kraškim robom. Znano je tudi, da je Zazid odlično planinsko izhodišče.

"Tukaj se gre lahko po celem Kraškem robu. Imamo Lipnik, znan po lepem lipovem gozdu; Golič, kjer je planota podobna Golici, saj je pomladi tam polno cvetlic. Za tiste, ki želijo do Slavnika pa je tukaj malo daljša pot, 3 ure. Zadaj imamo Kuk, Lačno, Kojnik," nam pove domačin Dejan Švab.

Poleg nenavadnega imena pa kraj Zazid skriva še mnogo drugih zanimivosti: "Zazid je tukaj še zadnja vas, kjer raste trta, potem je naprej Kraški rob in trta več ne raste. Tudi naprej v Rakitovcu in Podgorju ne raste več trta. Mi smo še zadnja istrska vas, ki ima vino in, evo, je za probat," nam pove.

In tudi zato se domačini radi družijo po kantinah. "Tako vsak domačin z veseljem in ponosom odpre svojo klet in nareže pršut," pove sogovornik. V eno izmed njih smo pokukali tudi sami.

V Zazidu je trenutno okoli 80 prebivalcev, pred vojno pa jih je bilo okoli 200. Zanimivo pa je tudi to, da je bilo "svoj čas v Zazidu sedem gostiln, zdaj pa ni niti ene".

Od kot pa ime vasi? "Že rimski filozof Cicero je, ko je prišel tukaj mimo, rekel 'Xaxid', kar pomeni Zazid, kamnita vas," nam je pojasnil Švab; da je kamen res temelj vasi pa smo se prepričali tudi sami. Ime Zazid izhaja iz 10. stoletja, ko je bila vas prvič omenjena, nekoč pa je bil obdan z mogočnim obzidjem in prav iz tega naj bi izhajalo ime vasice.

Kako pa se imenujejo vaščani? In kakšno je življenje v tej istrski vasi danes? Odgovore na ti dve vprašanji pa najdete v videoposnetku na vrhu članka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija