NEKDANJI PRVI MOŽ PRIMORJA ŠE ZADNJIČ PRED SODIŠČE? Preko bosanskega podjetja do 1,7 mio evrov

Kronika

Na koprskem sodišču se je odvil zadnji predobravnavni narok v sojenju Dušanu Črnigoju, Alojzu Bolčini in Mariju Gvozdenu zaradi zlorabe položaja oz. pomoči pri tem kaznivem dejanju. Obtoženi naj bi s prenosom družbe Miljkovići iz Mostarja pred poldrugim desetletjem Primorje oškodovali za najmanj 1,7 milijona evrov.

Za Črnigojem in Bolčino se je o krivdi danes izrekel soobtoženi Marijo Gvozden, ki krivde ni priznal.

Kot je navedla tožilka Barbara Lipovšek, naj bi Gvozden kot direktor hrvaške družbe MGT med letoma 2005 in 2006 naklepno pomagal nekdanjemu generalnemu direktorju Primorja Črnigoju in takratnemu pomočniku za ekonomsko področje Bolčini pri omenjenem kaznivem dejanju. Točneje se je Gvozden z Bolčino dogovoril za prodajo 100-odstotnega deleža v družbi Miljkovići, nato pa s Črnigojem sklenil pogodbo o prenosu lastništva.

Pri tem je Gvozden po prepričanju tožilstva vedel, da družba Miljkovići, ki se je ukvarjala izključno z izkoriščanjem bližnjega kamnoloma, nima koncesije za to dejavnost, zaradi česar pogodbena cena ni predstavljala poštene tržne cene, saj je bila družba Miljkovići brez omenjene koncesije brez vsakršne tržne vrednosti.

S temi dejanji so si obtoženi pridobili protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 1,7 milijona evrov, za kolikor je bilo oškodovano Primorje.

Gvozdenova obramba je navedla smer, v katero bodo šli njeni dokazni predlogi, in sicer, da je družba Miljkovići dejansko lahko izvajala dejavnost v kamnolomu, ter da je obstajala verjetnost, da bo pridobila tudi koncesijo zanj. Se je pa Gvozdenova obramba pridružila ugovoru zastaranja, ki sta ga pred tem že podala zagovornika soobtoženih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija