NEKDANJI IZOLSKI ŽUPAN OPROŠČEN: Njegovo dejanje ni bilo kaznivo

Kronika

Kardiokirurga v UKC Ljubljana Tomislava Klokočovnika je sodišče oprostilo obtožb poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Leta 2014 si je v UKC izposodil srčna spodbujevalnika za dva bolnika svojega zasebnega zavoda, čez nekaj dni pa ju je vrnil. Takšna izposoja naj bi bila namreč v preteklosti v praksi v UKC Ljubljana, poročajo mediji.

Klokočovnik je bil januarja 2014, ko si je za potrebe pomoči dvema bolnikoma v svojem Zdravstvenem zavodu za kardiovaskularno dejavnost izposodil spodbujevalnika, v postopku imenovanja za predstojnika kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Njegov zasebni zdravstveni zavod je bil tedaj vključen tudi v koncesionarsko mrežo, navaja časnik Dnevnik.

Pred sodiščem je kardiokirurg razložil, da so ga v okviru tega zavoda občasno poklicali iz različnih bolnišnic, ki so imele akutnega bolnika, in prosili za implantacijo spodbujevalnika. Januarja 2014 so ga klicali iz Postojne in potreboval je dva spodbujevalnika. Ker ju dobavitelj ni imel na zalogi, si ju je izposodil v UKC Ljubljana. "Če tega ne bi storil, ne bi mogel zagotoviti, da se bolnikoma ne bi kaj zgodilo. Nisem si mogel privoščiti, da bi ju poslal domov in da bi mi v tem času kdo umrl," je dejal, ob tem pa poudaril, da je izposojeni material, po njegovi oceni vreden 600 ali 700 evrov, tudi vrnil.

Kot navaja Dnevnik, je Klokočovnik takrat o izposoji spodbujevalnikov v UKC Ljubljana napisal in podpisal izjavo. To sta v torek na sodišču potrdili tudi njegovi sodelavki Ika Voje in Metka Cankar. Takratni generalni direktor UKC Simon Vrhunec pa je pred sodiščem med drugim povedal, da je po obisku policista, ki mu je povedal za anonimno ovadbo Klokočovnika, preveril in ugotovil, da ima kirurg legalno koncesijo za vstavljanje srčnih spodbujevalnikov ter da je za spodbujevalnika podpisal "reverz" in ju tudi dejansko vrnil.

 

Ker je po oceni vodstva ravnal v korist bolnikov in ni imel namena oškodovati delodajalca, tudi niso prekinili postopka imenovanja za predstojnika. Kot je še pojasnil Vrhunec, je Klokočovnika vseeno prosil, naj koncesionarske dejavnosti ne izvaja več in se stoodstotno posveti delu v UKC Ljubljana in na medicinski fakulteti, navaja Dnevnik.

Tedaj so v UKC tudi sklenili pripraviti notranji akt, ki bo uredil izposojo materialov. Do takrat ga namreč niso imeli. Je pa Vrhunec potrdil, da uprava ni imela nadzora nad tem, ali so se izposoje materialov dogajale znotraj UKC Ljubljana, saj je to velika organizacija, ima okoli 8000 zaposlenih ter 64 kliničnih oddelkov in inštitutov, ki imajo določeno samostojnost.

Tožilka Maja Medvešek je po poročanju Dnevnika kljub temu vztrajala, da je obtoženi zagrešil kaznivo dejanje, s čimer pa se sodnica ni strinjala. Izposoja materiala v UKC Ljubljana po ugotovitvah sodnice ni bila nekaj neobičajnega in se je očitno posojalo tudi izven UKC, pravil, ki bi to področje urejala, pa takrat niso imeli. Še posebej je opozorila na Vrhunčevo izpoved, da bi v času, ko je bil direktor, odobril izposojo materiala drugim bolnišnicam, če bi ga potrebovale. Sploh če bi bila od tega odvisna človeška življenja, še dodaja časnik.

Deli novico:

Kdo bo |  17 .02. 2017 ob  10: 34
kril stroške krive ovadbe? Verjetno vsi davkoplačevalci.
@@@sosed19 52 |  16 .02. 2017 ob  21: 28
Vsekakor je kloko bolj sposoben in cenjen kot ti anonimnež.Cenim ga tudi zato ,ker je davkoplačevalec tu.
sicko |  16 .02. 2017 ob  11: 19
Kdor laže ta tudi krade.
batman |  16 .02. 2017 ob  04: 41
Komentarji so odraz naše realnosti. In sploh je novica tudi odraz naše realnosti.

Ta svet bi se vrtel tudi, če Klokočovnika ne bi bilo in vrtel bi se tudi, če katerega od nas ne bi bilo. Vprašanje pa je kako bi bilo, če bi se ljudje načeloma začeli ukvarjati malo, samo malo sami s seboj in se pogledali v ogledalo.
Ko je človek lačen, recimo, da ni jedel 3 dni, je njegova edina misel in njegov osnovni problem: hrana! Ko dobi hrano in se naje, začne razmišljati in si ustvari nove probleme! Brez pomislekov in preudarkov gre takoj izven sebe in sistematično išče vzroke za svoje probleme drugod, pri drugih ljudeh!
"Za moje slabo počutje je zagotovo kriv ta in ta!"
"Politika je kriva, ker imam slabo plačo!"
"Tisti zagotovo krade zato sem jaz ubogi!"

Zadnjič sem jedel v enem manjšem lokalu na Obali. Lastnik in natakar sta na ves glas komentirala trenutno politiko in iskala odobravanje pri nas, ki smo bilo tam samo zato, da bi pojedli svoja kosila. Vse sta naštevala kako bi moralo po njunem mnenju biti in kako je ta ali oni politik slab politik.... skratka, bila sta tako zatopljena v svoj prav in tako zelo prepričana kako bi ona dva znala reševati probleme, da se nista niti zavedala kako slabo pravzaprav pri njih kuhajo! In še več, nista razumela, da bi si mi želeli mir medtem, ko jemo!

Pravzaprav pa komentarji tukaj spodaj odražajo samo ljubosumje. Drugega človek ne more razumeti, saj je plača nekega strokovnjaka popolnoma izven konteksta tega primera. Če torej nekdo misli, da je njegovo življenje manj dobro, če ima nekdo višjo plačo, pitem je nekaj hudi narobe s tem, ki tako misli.
Rezkar |  15 .02. 2017 ob  22: 13
Jst klokota potrebujem. Srce je le srce in potrebuje servis.
@@sosed 17.33 |  15 .02. 2017 ob  19: 52
-2
če bi to bilo res, ne bi bil več v sloveniji. Zunaj bi moral delati
@sosed |  15 .02. 2017 ob  17: 33
Mogoče se ti bo zdelo čudno, ampak prof. dr. Kločovnik operira in predava po celem svetu, tudi ZDA. Zdaj te bom vrgel dol s to drugo informacijo: za delo, ki ga opravlja v svetu je človek PLAČAN. To je škandal, kajne? Ti prejemaš socialko, doktor Klokočovnik pa služi s prodajo svojega znanja. Kam je šel ta svet.
lopovi |  15 .02. 2017 ob  16: 58
tam v UKC itak kradejo kot srake.
sosed |  15 .02. 2017 ob  15: 05
-1
Huh, na kaj se spravljajo tile infantilci od kriminalistov in tožilcev. Če bi res hoteli kaj narediti bi tega dohtarja morali vprašati kaj resnično takega kar smrdi...koliko je zaslužil na črno, ko je operiral ljudi mimo vrste in za mastne pare....to nihče ne pove, a? Samo poglejte kje živi in na kako veliki nogi, pa bo vse jasno.
Oproste, da se vmešavam a sem pozabil, da je vse to samo in edino za korist ljudi, ker mu Hipokrat to narekuje, kot vsem ostalim pizdonom, cehovskim, zaslužkarskim.
strokovnjaki |  15 .02. 2017 ob  14: 43
Zanimivo. Za nekatere anonimne pravne tipkovniške strokovnjake je človek kriv, čeprav ga sodišče oprosti. In to najbolj rdeče skorumpirano sodišče v Evropi. Kaj vam je Breda to povedala?
kampione |  15 .02. 2017 ob  14: 10
Ma kaj so ga ponovno nasli s prsti v marmeladi
jQuery16203756920961413074_1487161686818 |  15 .02. 2017 ob  13: 29
Ker kriminalisti očitno nimajo drugega dela pa se potem spravljajo na poštene zdravnike.
1