NEKATERI KRAJANI BERTOKOV "DOŽIVELI ŠOK" OB POGLEDU NA OPN: "Dokument zbuja občutek, da sledi parcialnim interesom in ne interesu občanov"

Koper

V civilni iniciativi OPN Koper po meri ljudi so danes opozorili, da občani niso bili dovolj vključeni v nastajanje osnutka občinskega prostorskega načrta (OPN). Prav tako pogrešajo jasno vizijo razvoja občine, je dejala Saša Petejan in dodala, da dokument zbuja občutek, da sledi parcialnim interesom in ne interesu občanov.

Na marčevski predstavitvi osnutka OPN se je v Bertokih zbrala polna dvorana krajanov.

Tekom javne obravnave OPN so nekateri občani "ugotovili, da nekatere krajevne skupnosti oz. krajani ne vedo natančno, kaj ta dokument je," drugi pa "doživeli šok, ko so videli ali grafični del ali pa potem dalje raziskovali dokumente," je na današnji novinarski konferenci opozorila Petejanova, članica civilne iniciative, ki je nastala prav kot posledica nezadovoljstva z osnutkom prostorskega načrta.

Po njenih besedah je vzrok za takšne odzive v tem, da niso bili dovolj vključeni v nastajanje OPN: "Naročnik ni v dovolj veliki meri predstavil razvojnih potreb občine, tako da bi občani razumeli. Ni zagotovil zgodnjega vključevanja javnosti, ker ni celostno komuniciral o tem dokumentu občine in mi menimo, da tudi ni spoštljivo vključil vseh, ki se jih nastajajoči dokument kakorkoli tiče."

Naročnik dokumenta, torej občina, je poleg tega zanemaril, da je občanom mar, kako se bo ravnalo s prostorom, je dodala Petejanova. Občani se po njenem mnenju v dokumentu ne najdejo, saj "pogrešajo jasno izpostavljeno, razumljivo vizijo in strateške cilje za celotno občino in za posamezni kraj".

Prav tako so v civilni iniciativi kritični do dejstva, da so v predlaganem dokumentu ponekod zazidljiva območja nerazumno velika, medtem ko so v zaledju možnosti za novogradnje zmanjšane na minimum. Dokument tako po oceni Petejanove zbuja občutek, "da ne sledi zadovoljevanju javnega interesa občanov ... ampak bolj parcialnim kapitalskim interesom".

Kot je še napovedala Petejanova, bodo podrobno spremljali tudi nadaljevanje postopka sprejemanja prostorskega načrta, čeprav je koprski župan Aleš Bržan že prejšnji teden ob predstavitvi pripomb na osnutek OPN opozoril, da bo ob več kot 2000 pripombah občina dokument dokončno sprejela šele v naslednjem mandatu.

Na današnji novinarski konferenci so predstavili tudi stališča posameznih občanov do OPN. Tako je Martina Gračner poudarila, da v načrtu pogreša trajnost oz. opredelitev, katere obnovljive energetske vire bo občina iskala. Jelka Markežič je poudarila, da Bertočani želijo ostati podeželani in ohraniti svoj značaj. Edmond Gašpar pa je izpostavil pomanjkanje prometne strategije v smeri trajnostne mobilnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  18 .05. 2022 ob  15: 51
11
Zhe: vsaj v Kopru so pa ja točno to naredili. Interaktivna mapa z layerji, možnostjo dajanja pripomb... Ta civilna iniciativa ima malo čudna izhodišča.
Zhe |  18 .05. 2022 ob  13: 38
Hja, očitno bo treba narest en velik korak naprej pri vključevanju potreb/želja/stališč javnosti pri načrtovanju skupnega prostora. Na nek način so takšni odzivi logični (tako v Kopru, kot v Izoli in Piranu), glede na to koliko let se je prostorski razvoj popolnoma zanemarjal.

Jaz menim, da bi za načrtovanje OPN, OPPN morali uporabiti tudi več digitalnih kanalov, ki bi olajšali dvosmerno komunikacijo - zakaj nimamo interaktivnih zemljevidov na straneh občine, kjer bi lahko posamezne 'plasti' načrtovanja vklapljali in izklapljali, kjer bi lahko spremljali posodobitve skozi čas, kjer bi lahko vsak občan (z ustrezno legitimacijo) podal pripombe (na točno določeno točko na zemljevidu, oz. za točno določen ukrep). Celoten sistem razgrnitve oz. komuniciranja je zastarel, neučinkovit in počasen.

Prav tako pogrešam pri tovrstnih procesih urbaniste ... si predstavljate kakšne rešitve bi predlagali, če bi se okrog bolanega človeka zbrali - namesto zdravnika - npr. avtomehanik, mesar in botanik?