"NEARGUMENTIRANO ODVZETE PRAVICE SE VRAČAJO": Nadzorni svet Marjetice podal soglasje k sklenitvi kolektivne podjetniške pogodbe

Koper

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, so na Marjetici Koper včeraj zvečer zaključili pogajanja za sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe, "ki bo podrobneje urejala pravice in dolžnosti zaposlenih in delodajalca". Po njihovih pojasnilih se s tem korakom odpravlja še eno izmed "podedovanih neskladij iz preteklosti". Dogovor med sindikatom in vodstvom Marjetice tako odpravlja "pomanjkljivo in neskladno razmerje glede ureditve delovnih razmerij in plačil". S tem je podjetje svoje delovanje uskladilo s primerljivimi komunalnimi podjetji po državi.

Davor Briševac

Direktor Marjetice Koper Davor Briševac je spomnil, da je podjetje prevzel "tik pred stavko" in se obvezal "rešiti stavkovne zahteve in pričeti odkrit socialni dialog".

"S sklenitvijo podjetniške kolektivne pogodbe, kot temeljnega dokumenta ureditve pravic in obveznosti zaposlenih, bodo neurejene razmere stvar preteklosti  in stavkovne zahteve izpolnjene. Tistim zaposlenim, kateri spadajo med socialno najranljivejše bomo omogočili dostojno plačilo za pošteno delo," je pojasnil. Dejal je tudi, da se nekoč "neargumentirano" odvzete pravice, vračajo.

Boštjan Aver

"S to podjetniško kolektivno pogodbo se bodo uredili dopusti, plačila in pripadajoči dodatki. Kakor smo rešili podedovan in sporen način najemanja delovne sile (IPS), tako tudi tukaj z odprtim dialogom s socialnimi partnerji in transparentnostjo, vodimo postopke k dokončnem podpisu podjetniške kolektivne pogodbe," zaključuje Briševac.

Dogovor je pozdravil tudi predsednik nadzornega sveta Marjetice Koper Boštjan Aver. "Veseli me, da vodstvo Marjetice postopoma odpravlja pomanjkljivosti in nepravilnosti iz preteklosti. Tako kot je bil odpravljen model IPS najemanja delovne sile, so sedaj odpravljene tudi anomalije pri kolektivni pogodbi. Ker v dejavnosti ni panožne pogodbe, bo nova podjetniška kolektivna pogodba natančneje definirala pravice in dolžnosti zaposlenih, ter koprsko komunalno podjetje postavilo ob bok primerljivim podjetjem iz vidika plač, dodatkov, ter jubilejnih nagrad," je dejal. 

Postavljen je "zgodovinski temelj"

"Sindikat z zadovoljstvom ugotavlja, da se po daljši periodi od avgusta 2020, zaključujejo pogajanja za sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe. Ta prinaša uskladitev osnovnih plač na višjo raven," so pojasnili v Izvršnem odboru sindikata.

Dejali so tudi, da bodo tako urejeni tudi dodatki za najbolj izpostavljena delovna mesta glede pogojev dela ter urejeno izplačilo regresa. "Podjetniška kolektivna pogodba prinaša tudi ugodnosti za člane reprezentativnega sindikata v družbi. Z uveljavitvijo te pogodbe do dne 01.04.2021 postavljamo zgodovinski temelj za nadaljnje delo in pričakujemo da se bomo v nadaljevanju  tako sindikat, kot svet delavcev in vodstvo posvetili izključno svojemu delu," so še zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martina |  19 .02. 2021 ob  11: 28
-3
Pred nekaj tedni je aver, ki je kot predsednik nadzornega sveta v konfliktu interesov, postavil briševca, ki nima pogoje za zasedbo delovnega mesta, za direktorja marjetice pod odložnim pogojem, da sklene z delavci kolektivno pogodbo. Pa koga imate vi za norca?! Še ena prijav kaznivega dejanja za policijo.
Tine |  19 .02. 2021 ob  10: 25
-3
Daj briševac in aver nehajte se lagat in ponerejat resničnost. Raje Aver povej, da te kriminalisti preiskujejo zaradi nezakonitega imenovanja briševca. Ko boš šel v zapor se boš tudi tako širokoustil po medijih?
Cazzimperio  |  19 .02. 2021 ob  09: 02
19
S dopisom kolektivne pogodbe se bo končala vladavina bivšega direktorja Miškota.
On je dopuščal domačine in za posloval spijone in kosovare.
Z poštenim plačilom si bodo lahko delavci sami kupovali sadje in pršut.
Bravo uprava....