NE ZAMUDITE NAJSTAREJŠE NEPREKINJENE PRIREDITVE V SLOVENSKI ISTRI: Ta konec tedna v Piranu

Piran

V Piranu bo ta konec tedna utripalo gusarsko vzdušje. Gimnazija, elektro in pomorska šola (GEPŠ) Piran bo za nov rod bodočih pomorcev priredila tradicionalni Pomorski krst. Dogajanje se bo pričelo že v petek ob 10. uri s programom za najmlajše, zaključilo pa v soboto ob 17. uri s krstom "zelencev".

Dogajanje že 73. Pomorskega krsta se bo pričelo v petek ob 10. uri z gusarsko animacijo. Uro kasneje bo sledilo izobešanje gusarske zastave otrok piranskih vrtcev na Punti ter prihod Neptuna z ladjo na glavni pomol v Piranu. Na Tartinijevem trgu bodo Neptuna z nastopi pričakali dijaki GEPŠ Piran in gusarčki piranskih vrtcev Mornarček ter La coccinella. Sledil bo nagovor župana Občine Piran Đenia Zadkovića in ravnatelja GEPŠ Boruta Butinarja ter Neptunov prevzem oblasti iz županovih rok. V Piranu bosta točno opoldne na velikem drogu zaplapolali gusarski zastavi, so sporočili organizatorji.

V soboto ob 17. uri bo Neptun v spremstvu svojih gusarjev in novincev pristal na glavnem pomolu v Piranu. Povorka se bo ob zvokih Pihalnega orkestra Piran vila do Punte, Tartinijevega trga ter do Ribiškega trga, kjer bo Neptun nagovoril navzoče. Sledil bo krst 44 "zelencev" na glavnem pomolu pred Hotelom Piran.

Tako v petek kot v soboto bo med 11. in 17. uro potekala gusarska animacija ob sramotilnem stebru in prikazi pomorskih veščin. Tudi letos bo v tem času program obogatila predstavitev 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske z večnamensko ladjo Ankaran, ki bo na ogled obiskovalcem.

73. Pomorski krst organizira GEPŠ Piran v sodelovanju z Občino Piran, Turističnim združenjem Portorož, Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana ter vrtci Mornarček in La coccinella Piran. Prvi krst v obliki spontanega dogodka brez prisotnosti dijakov in profesorjev so dijaki sicer uprizorili že leta 1947. Skozi leta se je dogodek spreminjal in postal pomembna pomorska etnografska prireditev, ki je med drugim najstarejša neprekinjena prireditev v slovenski Istri in najstarejša neprekinjena šolska prireditev v državi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija