NA TNALU DOPOLNILNO ZAVAROVANJE: Levica vztraja pri ukinitvi že to jesen (ANKETA)

Slovenija

Danes bo v DZ potekal prvi usklajevalni sestanek delovnih skupin za ukinitev oz. prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Levica, ki je pripravila predlog, vztraja pri izpolnitvi te zaveze že to jesen in s tem pogojuje podporo proračunu, medtem ko koalicija na ultimate ne pristaja. Danes bo verjetno jasno, ali so možna zbližanja.

Še pred sestankom delovnih skupin naj bi se usklajevala koalicija. V tej so že izpostavili, da predlog Levice po izračunih ministrstva za finance in ministrstva za zdravje, ki namerava svoj predlog pripraviti do junija prihodnje leto, ne pije vode. Medtem je premier Marjan Šarec Levico spomnil tudi na dogovor, da bodo dopolnilno zavarovanje prenesli v obvezno, če bodo to dopuščale javnofinančne razmere.

Poslanec Levice Miha Kordiš pa je v torek v odgovor očitkom koalicije ponovil, da je predlog Levice vsebinsko in tehnično točno tak, kot določata koalicijski sporazum in sporazum vlade z Levico. Na vprašanje, koliko in na katerih točkah so pripravljeni popustiti, ni odgovoril konkretno. Več bo po pričakovanjih znano danes.

V Levici vztrajajo, da bo po njihovem predlogu 95 odstotkov zavarovancev na boljšem. Medtem pa je minister za zdravje Aleš Šabeder opozoril, da predlog povečuje obremenitev aktivnega dela prebivalstva in stroške dela, ob čemer je spomnil na ohlajanje gospodarstva.

Prek 500 milijonov evrov bi po predlogu Levice namesto z dopolnilnim zavarovanjem zbrali s povečanjem prispevnih stopenj ter z novim prispevkom na kapitalske dohodke. Zaposlenim in pokojninski blagajni bi se prispevna stopnja dvignila za eno odstotno točko, delodajalcem 1,6 in samozaposlenim dve odstotni točki. Do predloga so tako kritični tudi v delodajalskih vrstah, sindikalna stran argumente podpira, v zavarovalnicah pa svarijo pred nepremišljenimi posegi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  04 .09. 2019 ob  09: 54
-3
Upam, da je še toliko zdrave pameti v glavah politikov, da ne bodo pristali na predlog bebcev z levice.