NE SAMO PODKUPLJIVI, ZA NAMEČEK ŠE NESRAMNI! "Vsa čast švedskim kronam, kaj pa naj počneva z njimi?" (VIDEO)

Kronika

"Slišali ste, kakšna je kazen, s kolegico pa imava še en predlog." Tako se začnejo 'pogajanja' o podkupnini. Pretkani uslužbenki sta potniku dejali tudi, da lahko izgubita del plače, če prekrška ne oglobita in da za "tako storitev" pričakujeta nagrado. Dve cariničarki na mejnem prehodu Slavonski Šamac med Hrvaško in BiH sta potnika želeli prepričati, da je lažje plačati podkupnino, kot pa zapletati zadeve, zato sta mu našteli vse neprijetnosti, ki ga čakajo, če se ne odloči plačati podkupnine  prekrškovne ovadbe, visoke globe in še tri do štiri ure čakanja na policijo.

Vse to je mogoče slišati na zvočnem posnetku, ki se je pojavil na Youtubu. Sopotnica je na skrivaj snemala zaposlene, ena izmed njih naj bi mu celo dejala, naj ne čaka policije, temveč naj denar izroči kar njima. Ko jima je povedal, da pri sebi nima zadostne vsote denarja, sta ga napotili v bližnji kraj, kjer bi naj pričakovani znesek dvignil na bankomatu.

Cariničarki sta namreč potnika zasačili, ko je želel iz BiH na Hrvaško prenesti neprijavljeno blago, in sicer kozarec medu, steklenico pelinkovca, tri steklenice vina in približno 15 paštet. Ena izmed njih mu na posnetku pove, da globa za blago na črno zagotovo ne bi bila manjša od 10.000 kun (1333,30 evrov). Nato dodaja, da bi lahko bil znesek še višji, če bi blago postavili na tehtnico.

Potnik jima je povedal, da v denarnici nima zneska, ki sta ga uradnici zahtevali za odkupnino. Vseeno pa, je dodal, je imel pri sebi sto evrov v švedskih kronah. "Vsa čast švedskim kronam, kaj pa naj počneva z njimi?" sta mu osorno odgovorili uradnici. Nato sta ga napotili na bližnji bankomat. Na mejni prehod se je nato ponovno vrnil praznik rok, saj je bila njegova bančna kartica blokirana zaradi tujih transakcij. Nazadnje sta ga uradnici izpustili iz krempljev, vendar pod pogojem, da se vrne v Bosno in da stvari, ki jih ne sme prinesti na Hrvaško, pusti kar na mejnem prehodu. 

Posnetek si lahko ogledate s klikom na Youtube.

Carinska uprava je bila z dogodkom seznanjena, nad situacijo pa so zgroženi. Takoj po seznanitvi so uvedli postopek notranjega nadzora, da bi ugotovili vsa dejstva in okoliščine primera. Glede na to da dosedanje okoliščine kažejo na obstoj utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj z značajem korupcije, je bil USKOK (Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala) nemudoma in nujno obveščen. Na tej točki je carinska uprava policistki umaknila z mejne carinske kontrole.

Ne glede na nadaljnja dejanja USKOK-a ter izvajanje notranjega nadzora in disciplinskih postopkov glede konkretnega dogodka carinska uprava opozarja, da vsebina posnetka prikazuje škandalozna, sramotna in ogabna dejanja, ki nimajo nobene utemeljitve. "Tako nesramno in odvratno ravnanje je povzročilo neizmerno škodo carinski službi in vsem carinikom, ki vestno opravljajo svoje dolžnosti," so med drugim zapisali v svojem odgovoru, poroča 24sata. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  03 .09. 2021 ob  20: 50
Celoten mejni prehod je skorumpiran se mi zdi meni. Mislite da bi si dve pupe upale sami v takšne podvige? Težit možakarju za kg medu in L žganja? To je vse banda, končno jih je nekdo razkrinkal.