NE SAMO, DA ZMANJŠUJE BOLEČINE: Paracetamol vpliva tudi na psiho pacientov, od njega lahko postanemo odvisni

Svet

V Nemčiji se večino zdravil proti bolečinam, kot so ibuprofen, aspirin ali paracetamol, lahko dobi brez recepta. Paracetamol 500 mg ali več pa samo na recept. A priporočen dnevni vnos 4000 mg je zlahka doseči z večjo količino manj doziranih tablet, za katere recept ni potreben.

Mnogi, ki na lastno pest konzumirajo visoke doze paracetamola, pa se ne zavedajo možnih stranskih učinkov in posledic. Dr. Gerhard Müller-Schwefe iz Centra za paliativno medicino Göppingen pravi, da paracetamol nikakor ni neškodljiv. "Poškoduje lahko jetra, kar je še posebej nevarno pri otrocih, ki zlahka presežejo dovoljeni dnevni odmerek," je dejal za Deutsche Welle in poudaril, da prevelik odmerek lahko hitro povzroči odpoved jeter.

Sčasoma se lahko razvije tudi odvisnost. "Dolgo časa ni bilo znano, da paracetamol deluje v osrednjem živčevju, torej v možganih in hrbtenjači ter vpliva na sistem, ki je odgovoren za nadzor bolečine," dodaja. Hkrati naše telo razpolaga z lastnimi sredstvi proti bolečini. Eden izmed njih so endorfini, do neke mere podoben morfiju, ki ga telo samo proizvaja in lahko v kriznih časih zatre bolečine. Paracetamol deluje tako, da 'blokira' receptorje za bolečino in tako zmanjša občutek bolečine.

Obstajajo pa tudi stranski učinki, ki jih mnogi sprva niti ne opazijo. "Zmanjšuje se sposobnost spreminjanja razpoloženja. To pomeni, da prizadeta oseba ne reagira niti pozitivno niti negativno," pravi Müller-Schwefe. "Prizadeti so čustveno povsem izolirani", povečuje pa se pripravljenost na tveganje in hitro sprejemanje odločitev.

To ima korenine v evoluciji: "Ko je vaše življenje v nevarnosti in morate zbežati, vas lahko ustavi huda bolečina. V takšnih situacijah nimate časa razmišljati, ali morate iti levo ali desno, ampak se morate hitro odločiti."

Alternative protibolečinskim tabletam

Müller-Schwefe pravi, da obstaja precej alternativ za zatiranje bolečin. Glavobole je mogoče lajšati s ciljno usmerjenim treningom koncentracije. Tako pacient najde odgovor na vprašanje, zakaj ga sploh boli glava in se uspešneje bori proti bolečinam.

"Jemanje tablet proti bolečinam, ali celo preventivno, pred športom, je popoln nesmisel," je zaključil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija